1 szavazat 4

Bemutatás

Megismerhetjük Gu Sheng Zhai-t, aki egy kis faluban éldegél az édesanyjával és festőként dolgozik. Az egyik nap egy idegen érkezik a városba, Ouyang Nin. A titokzatos idegen festményt kér magáról és nagyon sokat kérdez. Megismerhetjük a helyi szerencsemondót is, Mr. Shi-t, aki vak. Éjszaka Gu zajokat hall a lakóhelyükhöz közeli elhagyatott romok felől, amely romok helyén egy időben még a legendás Jing Lu erőd állt. Végül senkit nem talál a kísérteties helyen, de elég rémisztő élményekben lesz része. Másnap Ouyang tovább kérdezősködik, illetve kiderül, hogy a romok között található menedékhelyre egy lány, Yang Hui költözött. Gu összeismerkedik a lánnyal, aki elég barátságtalan és nagyon távolságtartó. Ouyang meglátogatja Gu-t, majd amikor távozna, akkor megjelenik a vak Shi is, akit tábornoknak hív és megtámadna, de ekkor megjelenik Gu és az anyja, így Shi elmenekülhet. Fény derül rá, hogy nem is vak igazából és Yang-al ismerik egymást. Másnap megismerhetjük doktor Lu Ting-et, aki szintén nem olyan régen költözött a városba az unokájával.

Ouyang megtámadja Yang-ot, aki nem is olyan védtelen mint elsőre tűnt, mert elűzi a férfit. A helyi bíró felkéri Gu-t, hogy fessen olyan körözési plakátokat, amely szerint Yang egy bűnöző. Ezalatt Ouyang leállítja a plakátolást, mert maga akarja elkapni a lányt. A Jing Lu erődben rátámad Mr. Shi-re, de megjelenik Yang és doktor Lu is, akik a segítségére sietnek és halálosan megsebesítik Ouyang-ot. Gu segíteni akar a hármasnak, ezért Yang-al összemelegednek és a lány elmeséli a történetét, hogy régebben az édesapja, Yang Lian 24 főbenjáró bűnt fedett fel Wei Eunuch ellen, aki a császár háta mögött szövetkezik, illetve az Eunuch katonai egysége, az Eastern Depot (Keleti Blokk) ellen is számtalan vádat fogalmazott meg. A Keleti Blokk elfogja Yang Lian-t és hamis vádakkal illetik, majd halálra kínozzák. A lányát, Yang Hui-t az édesapjához hűséges két tábornok, Shi és Lu menekíti ki a fővárosból. Útközben Wei Eunuch emberei elkapják őket, de ekkor egy közeli kolostorban élő szerzetes, Hui Yuan és társai elüldözik a katonákat és a kolostorba rejtik el Yang Hui-t. 2 évig maradt ott, kitanulta a harcművészetet és addig Shi és Lu tábornok beilleszkedett a közeli falu közösségébe, mint vak szerencsemondó és orvos.

Olyan híreket kapnak, hogy Ouyang a Zöld Bamboo erdőben találkozik a Keleti Blokk egyik vezetőjének, Men Da parancsnok embereivel, hogy erősítést kérjen. Yang-ék elintézik Men Da embereit, de Ouyang-nak sikerül újra elmenekülnie, de amikor az emberei orvosért küldenek, akkor Lu jelenik meg. Eközben megérkezik a faluba Men Da egy hadseregnyi katonával. Gu tervet eszel ki. Elterjesztik, hogy a Jing Lu erődben kísértetek vannak. Men Da pár embert küld oda, hogy megnézzék, de nem élik túl. Ezt követően Men Da személyesen, az összes emberével keresi fel a helyet. Gu-ék ijesztő csapdákkal készülnek és a fondorlatoknak hála az összes katonát sikerül megölniük és Men Da-t is elintézik, ellenben doktor Lu odaveszik. Másnap reggel Gu arra ébred, hogy a Jing Lu erődben csak halottak vannak, de Yang és Shi eltűnt. A szerzetesek jelennek meg, hogy eltemessék a holtakat és Hui Yuan szerzetes Gu-t a kolostor felé irányítja. Gu a kolostor előtt egy kisbabát és egy levelet talál Yang-tól, amelyben a lány közli vele, hogy a gyerek az övék, de ő a kolostorba vonult vissza. Gu elviszi a kisbabát, de az úton Xu Xian, a Keleti Blokk másik vezetője és emberei rájuk támadnak, de ekkor felbukkan Yang és Shi és elintézik az embereit. Ellenben Xu Xiannal és a két fiával már nem bírnak el. Vesztésre állnak, amikor újra megjelenik Hui szerzetes és legyőzi őket. A kolostorba tervezett visszaúton arra lesznek figyelmesek, hogy Xu Xian és a fiai letérdelnek a szerzetesek elé, hogy beléphessenek a kolostorba. Hui szerzetes hisz nekik, de ezt kihasználva Xu Xian késsel megszúrja Hui szerzetest, akinek a vére nem vörös, hanem arany színű. Hui távozik, miközben Xu Xian teljesen megbolondul és megöli a két fiát, majd leveti magát a szikláról és öngyilkos lesz.

King Hu rendező a wuxia filmek Quentin Tarantino-ja. Nincs olyan sok filmje rendezőként, de amik vannak, azok egytől egyig klasszikusok és zseniálisak. Nem lóg ki a sorból ez a film sem, amelynek a legelső ismertetőjele, hogy 3 órás játékidővel kell számolnunk, ha elkezdjük megnézni. Ezen kívül több különlegessége is van a filmnek: egyrészt nagyon, de nagyon aprólékosan építkezik, hogy a karaktereket részletesen bemutassa a nézők számára. Így időt kell adni, amíg beindul. Másrészt pedig a főszereplőn keresztül látjuk az eseményeket, de úgy, hogy valójában nem is ő a főszereplő, azaz kimarad az események fő sodrából. Nagyon érdekes. King Hu olyan rendezői és fényképezési megoldásokat választott, amelyeket még egyetlen filmben sem láthattunk 1971-ig. Látványvilág és színészek terén verhetetlen a film. Klasszikus. A harci koreográfia nem tökéletes, de viszont kellően élethű és minden halálnak, szúrásnak ereje van. Történetet illetően egy-két csavarral fogunk találkozni, de itt még láttam volna fejlődési lehetőséget. Mindent összevetve egy közel tökéletes filmet hozott össze King Hu és feltehetjük a polcra a Sárkány Fogadó mellé, még akkor is, ha az a film nekem jobban tetszik. Klasszikus.

  • Történet
  • Harci koreográfia
  • Képi világ
  • Zene
3.6

Videó és Fotó

1 videó 1 fotó

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük