1 szavazat 4

Bemutatás

A történet egy legendás és félelmetes erejű kard, a Jade Dragon Sword (Jádeköves sárkány kard) körül forog. A kardról az a hír járja, hogy igaz, hogy nagy erőt kölcsönöz a tulajdonosának, de közben átkot is hoz a forgatójára és annak családjára. A kardot a Lingshan Chunyang kolostorban őrzik elzárva. A kolostor egyik növendéke Fan Ying is, de a 17 éves tapasztalatlan lányt elcsábítja Tang Dachuan és 2 gyerekük is születik. Tang Dachuan elrabolja a kardot, amit végül Fan Chung Yun, a kolostor vezetője szerez vissza. Tang Dachuan azonban elmenekül és magával viszi az egyik gyerekét. A másik gyereket a kolostor vezetője veszi magához, miközben Fan Ying-et az elátkozott Dragon Swamp-ba (Sárkány mocsár) száműznek, amely helyet a gonosz Dragon Master ural.
20 évet ugrunk a történetben és megismerhetjük a Lingshan kolostor egyik növendékét, aki makacs, önfejű. Ő nem más, mint Qing Erh, aki az egyik nap kísérő nélkül gyakorolja a titkos lépéseket a Jingang Pagodában. Ezen lépéseket kifigyeli egy titokzatos tolvaj, aki el is rabolja a legendás kardot. A kolostor vezetője, Fan Chung szétküldi a kolostor növendékeit, hogy keressék meg a kardot vagy világraszóló tragédia fog történni. Qing Erh is elindul és egy közeli faluban a nagyon befolyásos Yu Jiang-nál meg is találja a kardot. A túlerővel szemben azonban nincs esélye, de szerencséjére egy kalandor, a Roaming Knight (Kalandozó lovag) megmenti és elmenekülnek. A lovag elárulja, hogy egy régi szerelmét keresi, akit 20 éve veszített el és Qing Erh nagyon hasonlít rá. Megállapodnak, hogy segítenek egymásnak, ezért elmennek a Sárkány mocsárba, hogy felkeressék a gonosz, de hatalmas erejű Dragon Master-t. A mester elküldi a kalandozó lovagot, hogy nem tud neki segíteni megtalálni a régi szerelmét. Qing Erh-nek viszont felkínálja a lehetőséget, hogy segít neki, sőt felfedi a titkát előtte: maszkot viselt eddig, mert ő egy nő, aki különleges füvek segítségével örök életű és nem öregszik. Régebben került a mocsárba és cselszövéssel megölte a nagyon gonosz Dragon Master-t és átvette a helyét.
Elmennek együtt és legyőzik Yu Jiang-ot és az embereit, valamint a Jade Dragon Sword-ot is visszaszerzik. A harcban azonban mind Yu Jiang, mind a Dragon Master mérgezést szenved, ezért Yu Jiang elvezeti a Dragon Mastert az urához és cserébe ő is megkaphatja az ellenszert. Qing Erh közben a karddal elindul, hogy visszavigye a kolostorba. Útja alatt azonban eltérítik és egy fogadóban megtámadják. A támadókat még legyőzi a lány, de az éjszaka leple alatt ellopják tőle a kardot. Yu Jiang és a Dragon Master megérkeznek a Song rezidenciára, ahol két dologra is fény derül: egyrészt a kardot a Song klán második vezére lopta el, aki nem más, mint Tang Dachuan, másrészt pedig a Dragon Master a 20 éve eltűnt Fan Ying. Nagy küzdelem kezdődik a kardért, de közben Master Song, a klán első vezetője is megérkezik a rezidenciára, a Roaming Knight kíséretében és egyből a gonosz Tang Dachuan ellen fordulnak. A harcban sajnálatos módon meghal a lovag, de végül megjelenik Fan Chung, pár szerzetes kíséretében és azonnal rendet tesznek. A kard átkától megszabadulva Tang Dachuan megbánja bűneit és átadja az ellenszert Fan Ying-nek, valamint kéri a szerzeteseket, hogy kíméljék meg Yu Jiang életét, mert ő a saját és Fang Ying gyermeke. Azaz Yu Jiang és Qing Erh testvérek, az apjuk Tang Dachuan, az anyjuk pedig a Dragon Master, azaz Fang Ying. Fan Chung a szerzetesek vezetője feloldja  Fang Ying büntetését, számüzetését, így visszatérhet hozzájuk, ellenben Yu Jiang-nak kell átvennie a helyét, mert a bűneiért fizetnie kell. Ezért 20 évig a Sárkány mocsárban kell élnie….

A hosszú történet leírásból már látható, hogy a szövevényes és izgalmas történetből nem lesz hiány. De másban sem. Azt hiszem kijelenthetem, hogy ez a Shaw Brothers alkotás az első IGAZI, wuxia élmény, de olyan szinten, hogy mai szemmel nézve is megállja a helyét. A harci koreográfia bőven megelőzi a korát és zseniális. Van itt kardozás, mágia, tőrök, kung fu. Nem tudok és nem is akarok belekötni. Látványosság terén szintén nem lehet panasz, mert olyan helyszínek, képek, pillanatok, vágás található a filmben, ami 1969-ben egyedülálló volt. Zene? Szintén fantasztikus. Amikor kell érzelmes, amikor kell pörgős. Végül essen szó a szereplőkről, akik esetében sztárparádé van: Pei Pei Cheng, (istenem, de szép) Lieh Lo, Wei Lo, stb. Még a mellékszerepekben is neves SB színészek láthatóak. Azt gondolom, hogy ha valaki szereti a wuxia műfajt, akkor az ilyen filmek miatt szerette meg. Fantázia, kaland, harc, jó történet. Nálam örök klasszikus és kihagyhatatlan a kategóriájában. Nem is értem az imdb pontszámot……

 

  • Történet
  • Harci koreográfia
  • Képi világ
  • Zene
3.6

Videó és Fotó

1 videó

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük