1 szavazat 4

Bemutatás

A félkarú harcos, Mester Fang Gang a múlt akciódús eseményei után visszavonultan él a feleségével és farmerként dolgozik a ház körül. Egy napon megjelenik nála egy fekete és egy fehér ruhás harcos és egy meghívót adnak át neki, amely egy harci tornára szól. Rövidesen Master Gang-ot felkeresik az egyik kardművész klán vezetője Lu Long és elmeséli neki, hogy a környéken feltűnt 9 félelmetes erejű harcos, akik magukat Eight Sword Kings-nek (A 8 kard királyai) nevezik és a vezetőjük szeretné elnyerni a The King of Swords (Kardok királya) titulust és ezért minden klánnak meghívót küldenek, hogy az erődjükben küzdjenek meg a címért. Aki elutasítja őket azt a fekete és a fehér ruhás férfi felkeresi és megöli. Master Gang megígérte a feleségének, hogy visszavonul a harctól, így elutasítja Lu Long-ot és nem segít nekik. Este meg is jelenik nála a fehér és fekete ruhás harcos, de Master Gang hülyét csinál belőlük.

Később azt láthatjuk, hogy a klánok vezetői elmennek a meghívásra a 8 kard királyai erődjébe, ahol szinte mindenkivel végeznek a 8 királyok: vezetőjük a Furtive King (Titokzatos király), a tagjaik pedig a Hercules (Herkules az erő), Ape’s Arms (Majom kezek), Spinning Wheels (Forgó kerekek), Flying Fighter (Repülő harcos), Hell’s Buddha (Pokol Buddhája), Poisonous Dragon (Mérgező sárkány), Thousand Hands (Ezer kezek) és a már említett White Swordsman és Black Swordsman (Fehér és fekete kardművész).  A legyőzött klánok értesítőt kapnak, hogy ha vissza akarják kapni a fogságba esett mestereiket, akkor le kell vágniuk a jobb karjukat és tálcán kell átadni a 8 királynak. A klánok megmaradt fiatal tagjai elmennek Master Gang-hoz segítséget kérni. Az egyik tagjuk Shan azonban nem akar megalázkodni Gang előtt és ezért inkább elrabolja a feleségét és egy kunyhóba viszi. Elindulnak kiszabadítani őt. Útközben azonban megtámadja őket a királyok egyike, a White és Black Swordsman, akik karddal harcolnak és tökéletesen összhangban küzdenek, de Gang könnyedén végez velük. A 8 király emberei közben megtámadják a kunyhót, ahol Shan fogva tartja Gang feleségét. Az egyik király végez is Shannal.

Megérkezik Master Gang és a fiatal klántagok segítségével megküzd a második királlyal, Ape’s Arms-al, aki láncos sarlóval harcol és jó pár tanítványa segíti. Gang azonban legyőzi őt és megöli. Kiszabadítják a feleségét és Gang feladva az elveit megígéri a klánok fiataljainak, hogy kiképezi őket és segít nekik. El is indulnak az erődbe, hogy kiszabadítsák a mestereket. Az erdőben összefutnak egy lánnyal, aki egy közeli fogadóba kíséri őket. A lány azonban nem más, mint a harmadik király, Thousand Hands, aki félelmetes késekkel és dobókésekkel harcol és sorra öli meg az elcsábított klántagokat. A terve az, hogy megmérgezze a fogadó kútját, így mindenki meghalna. Gang azonban átlát rajta és megöli a nőt. Gang tudja, hogy megfogják őket támadni a fogadóban, ezért csapdákat állítanak fel. Igazi is lesz, mert a fogadót megtámadja a negyedik király, Flying Fighter és a repülő emberei. A Flying Fighter hatalmasakat tud ugrani és szinte repül a levegőben, úgy harcol. A csapdák azonban ellátják a bajukat és Gang végez a királlyal is. Így folytathatják az útjukat az erőd felé.

Az erdőben egy újabb király, az ötödik, Poisonous Dragon támadja meg a csapatot, akinek kardjából mérgező bombák lövellnek ki és hatalmas füstfelhőket tud gerjeszteni. Gang és csapata viszont a víz erejével őt is legyőzik. Folytatják útjukat, de a hatodik király, Hell’s Buddha és emberei is feltűnnek a színen, akik a földben mozognak és onnan támadnak, gyilkolnak. Gang és a többiek a bambusznádakat használják segítségül, így kivégzik a királyt. Elérnek az erődhöz közeli fogadóhoz, ahol Gang ördögi tervet eszel ki. Az egyik tagjuk levágott kezét felhasználva elmegy az erődbe, úgy téve, mint ha a levágott kardját felajánlaná a királyoknak. Börtönbe akarják zárni, de akkor harcba lendül és megölve az őröket kiszabadítja az öreg mestereket. Kitörnek a börtönből és közben a klán fiatal tagjai is megostromolják az erődöt. Az ostrom ellen színre lép a hetedik király, Hercules is, aki félelmetes erővel bír és karddal harcol. Hálóval azonban lefogják és nagy nehezen megölik. A nyolcadik király, Spinning Wheels nagyon sok ostromlót öl meg, és éles, forgó vaskerekekkel harcol. Gang végül legyőzi és megöli. A klán fiatal és öreg mesterei újra egymásra találnak és a közeli fogadóban hatalmas az ünneplés. Főleg, hogy kiderül, hogy Gang felesége terhes és gyereket vár. A nagy ünneplésben a klántagok többsége részegre issza magát. Ezt használja ki a királyok vezetője, Furtive King, aki az embereivel az éjszaka leple alatt betör a fogadóba és szinte mindenkit megölnek. Gang-ot is párbajra hívja. Furtive King olyan karddal harcol, amely karc képes változtatni a hosszúságát, így becsapva az ellenfelet. Gang-ot azonban megint megmenti, hogy csak fél karja van, mert a Furtive King a levágott kardja helyét találja el, amíg Gang végez vele. A megmaradt klántagok még kínozzák a Furtive King-et, miközben Gang és a felesége újra úgy dönt, hogy most már végleg visszavonultan élnek.

Magyarországon „A Félkarú harcos” néven futó Shaw Brothers wuxia a közvetlen folytatása a klasszikus, 1967-ben megjelent One Armed Swordsman-nek. Azaz ott folytatódik a történet, ahol annak vége szakadt. De nyugodtan hívhatjuk ezt a mozit is klasszikusnak, mert semmivel sem rosszabb, mint az első rész. Amíg az előző inkább megrázó, dráma és wuxia volt, addig ez akció-wuxia. Sokkal több a harc és kevesebb picit a dráma. A filmnek szinte minden aspektusát kitudnám emelni, de kezdem akkor a karakterekkel. A gonosz királyok karakterei, harcművészeti kidolgozása olyan filmekhez szolgált alapul, mint a 5 Elements Ninja. Zseniális nézni, ahogy Gang és csapata sorban megküzd a különböző földi elemeket kihasználó 8 királlyal. A színészek között pedig igazi sztárparádét láthatunk, mert Wang Yu és Chiao Chiao mellett olyan személyek tűnnek fel, mint Ti Lung, David Chiang, Cliff Lok. A zene szintén remekül adagolja a feszültséget a történet alá. A harci koreográfia alig erősebb, mint az átlag, ellenben olyan látványos és változatos harci fegyverek és jelenetek vannak, hogy nem tudok rá rosszat mondani. Teljesen élvezetes és szórakoztató. A helyszínek szintén változatosak. Végül a történetről, amely nem egy kiemelkedő krimi, de egy wuxia filmhez egyenesen tökéletes. Ennél nem kell több. Ha a fentiekből nem lett volna egyértelmű, akkor ez a film kötelező klasszikus, mindenki számára. Nyomás megnézni.

  • Történet
  • Harci koreográfia
  • Képi világ
  • Zene
3.4

Videó és Fotó

1 videó

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük