1 szavazat 3

Bemutatás

A harcművészetek világát egy Jiuxuani boszorkány (Jiuxuan Witch) és az ő Véres élőhalott klánja (Bloody Ghouls Clan) próbálja dominálni és rengeteg nagy harcos tűnik el nyomtalanul. Ezért a nagyobb harcosokat egyesítő Aranyoroszlán klán (Golden Lions Clan) és Jiaxian klán két kiemelt vezetője, Wen mester és Bai Tianxiong elhatározza, hogy valahogy kezelik a helyzetet. Az ő birtokukban van az a két tárgy, amellyel bárkit el lehet pusztítani: a Varázslatos széltükör (Wind Magic Mirror) és a Varázslatos villámtükör (Thunder Magic Mirror). Az a mondás, hogy ha a két tükröt egyesítik, akkor kozmikus sugárzás csap le az égből és mindent elpusztít. Ezért nem merik bevetni.

A boszorkány a legjobb emberét, Leng Yun-t (aki Bai Tianxiong jobbkeze is) küldi el Bai Tianxiong rezidenciájára, hogy lopják el az egyik tükröt. Arra is fény derül, hogy a boszorkány hét neves harcossal egy féreglárvát etetett meg, amely átalakítja őket élőhalott lényekké. Viszont ha szolgálják őt, akkor fokozatosan kapnak az ellenszerből. Leng Yun a hét harcművésszel együtt betör a Jiaxian rezidenciára és nagyon sok embert lemészárolva ellopják a varázslatos széltükröt. Amint Bai Tianxiong hazatér, akkor nagyon mérges lesz és Leng ármánykodásának hatására (Lengék egy aranyoroszlános medált hagytak a helyszínen) arra gyanakszanak, hogy Wen mesterék lopták el a tükröt. Leng Yun-t akkor vette maga mellé Bai Tianxiong, amikor egy harcban elvesztette a lábát. Maximálisan megbízik benne és nem sejti, hogy Leng a boszorkánynak dolgozik, aki a bűbájával magához láncolta Leng-et. Bai Tianxiong lánya, Fengerh Bai Xiaofeng azonban nagyon gyanakszik Leng-re. A boszorkány jutalmul az ellopott tükörért félig meggyógyítja a 7 harcosát, akik kezdenek visszaváltozni. Wen mester fia, Wen Jianfeng és az egyik embere, Tuyuan elmennek a Jiaxian rezidenciára, ahol Leng fogadja őket és meg is támadja. Szerencsére sikerül elmenekülniük és velük tart Bai Xiaofeng is, de a lány végül visszatér az apjához.

Wen Jianfeng-re és Tuyuan-ra lecsap a 7 harcos és maga a boszorkány is, majd ennek eredményeképpen elfogják Jianfenget, Tuyuan-t pedig halálosan megsebezve visszaküldik Wen mesterhez, hogy a fia életéért cserébe kérjék a másik tükröt. Xiaofeng folyamatosan figyeli Leng-et és a gyanakvása eredményt szül, mert meglátja, hogy egy titokzatos, föld alatti alagút köti össze a Jiaxian rezidenciát és a boszorkány barlangját. Xiaofeng követi Leng-et és megtalálja a fogva tartott és megkínzott Jianfeng-et. A kiszabadítás azonban sikertelen, mert a lányt is elfogják. Szerencséjükre a boszorkány 7 harcosa közül ketten észhez térnek és kiszabadítják őket, majd Xiaofeng és Jianfeng kitört a boszorkány fészkéből. Ezalatt Bai Tianxiong elmegy Wen mesterhez és elmondja neki, hogy végig tudott Leng szándékairól és azért tartotta maga mellett, hogy a boszorkány barlangjához vezető utat megtudja. A tükörből is egy másolatot loptak el tőle, az igazi tükröt pedig elviszi Wen mesterhez, hogy ha nincs más, akkor bevessék majd. Éjszaka viszont a boszorkány és az emberei betörnek Wen mesterhez és megölik őt, a két tükröt pedig elviszik. A boszorkány emberei Leng vezetésével a hazafelé tartó Bai Tianxiong-ra is rajtaütnek, de Tianxiong végez velük, mert az is kiderül, hogy nem is féllábú, csak álca volt, hogy sebezhetőbbnek tűnjön. Végül Bai Tianxiong, Xiaofeng és Jianfeng hárman indulnak el, hogy megállítsák a boszorkányt, aki a két tükör segítségével feltöri Wu császár sírját és a katakombákban megtalálja a félelmetes erejű kardot, amellyel az egész világ uralható. A világ szerencséjére a bátor hármas végez a boszorkánnyal, de Bai Tianxiong nem éli túl.

A 70-es évek elején még viszonylag kevés fantasy wuxia volt, de ezen ritka filmek közé tartozik a Shaw studió által készített, most bemutatandó mozink is. Azért az igazsághoz tartozik, hogy inkább egy wuxi-áról beszélünk, minimális fantasy elemekkel, de az összképen ez nem ront, mert egy jó kis filmről beszélünk. A harci koreográfia (főleg kardharc) egész jó és látványos, amely során olyan ugrásokat, akrobatikai jeleneteket láthatunk, amelyeket eddig nem nagyon. A vér megjelenítése is élethű. A színészek teljesen átlagosak, néha idegesítőek és nem véletlen, hogy Lau Dan-t (aki tök jól él a szerepében) kivéve semelyikük nem futott be komolyabb karriert. A történet picit az átlag felett van és folyamatosan leköti az embert és a filmben több helyen is meglepetésekkel, fordulatokkal szolgál. Ki kell még emelnem a látványos jeleneteket, díszleteket és effekteket. Mindent összevetve wuxia rajongóknak egy kötelező darab, de mások sem fogják unni magukat. Picit fura számomra, hogy mennyire háttérbe szorított, kevésbé ismert a Shaw Brothers könyvtárában.

  • Történet
  • Harci koreográfia
  • Képi világ
  • Zene
2.8

Videó és Fotó

1 fotó

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük