1 szavazat 4

Bemutatás

A történet egy legendás kung fu mester, Ho Yuan Chia halálával kezdődik, aki arról volt híres, hogy felvette a harcot az 1. világháború előtt Kínába nyomuló japánokkal és oroszokkal szemben. Chen Zhen az egyik legjobb tanítványa amint értesül a haláláról azonnal Shanghai-ba utazik. Senki nem tudja, hogy mitől is halt meg a mester. A temetést követő szertartáson az áruló Ching Wu és két japán jelenik meg és egy táblát hoznak, amelyen az szerepel, hogy az ő harci iskolájuk pocsék. Próbálják hergelni Ho Yuan mester tanítványait, de ők visszafogják magukat. Ezt már nem nézheti tétlenül Chen Zhen és a táblát visszaviszi a japánok harci iskolájába. Ott természetesen rátámadnak, de legyőzi az összes japánt, köztük a mesterüket, Yoshidát is. Bosszúból a japánok felkeresik Ho Yuan harci iskoláját, amikor Chen nincs ott és elvernek mindenkit. Az iskola jelenlegi rangidős vezetője, Fan Chun arra kéri Chen-t, hogy menjen el Shanghai-ból, mert csak bajt hoz rájuk. Chen belemegy, de az indulást megelőző éjszaka nem tud aludni és arra lesz figyelmes, hogy az iskola szakácsa Tien és az egyik gondnok, Feng összebeszélnek és kiderül, hogy a japánok megbízására ők kevertek mérget Ho Yuan süteményébe és ettől halt meg. Chen végez mindkettővel és a város egyik villanyoszlopára felakasztja őket.

Chen barátnője, Yuan Li próbálja őt rábeszélni, hogy menjen el a városból, de most már meggondolta magát Chen és bosszúra szomjazik. A japánok a rendőrséget küldik a harci iskolára és ha 3 napon belül nem adják át Chen-t, akkor bezárják az iskolát és mindenkit letartóztatnak. Ezalatt a japánok vezérénél, Hiroshi Suzuki-nál éppen ünneplés van, amelyről este távozik Ching Wu. Egy gyalogtaxit bérel fel, hogy vigye haza. A fuvarozója azonban nem más, mint Chen Zhen, aki végez vele és szintén felakasztja egy villanypóznára. Másnap Chen villanyszerelőnek adja ki magát és a japánok harci iskoláját felkeresve felméri az erőviszonyokat. Akkor látja meg a japánok szövetségesét, a félelmetes erejű oroszt, Petrovot. A harci iskola tagjai is próbálják megtalálni Chen-t, hogy rávegyék, adja fel magát, de nem sikerül nekik. A japánok betörnek a harci iskolába és végeznek a tanulók többségével. Ez idő alatt Chen végül felkeresi a japánok vezérét és sorban végez minden tanítvánnyal, Yoshidával, Petrovval és Suzuki-val is. Végül az országban egyre nagyobb hatalomra tevő japánok és oroszok a harci iskolába küldik a konzulátus embereit, hogy azonnal adják fel Chen-t, vagy bevisznek mindenkit a börtönbe. Chen feladja magát, de a rendőrfőnök megígéri neki, hogy a Ho Yuan harci iskola nyitva maradhat és senkit nem bántanak. Végül Chen-t ahelyett, hogy elvinnék, agyonlövik a japánok és oroszok.

A Shaw Brothers melletti másik nagy kínai filmóriás a Golden Harvest studió későbbi sikereit Bruce Lee alapozta meg. A tomboló ököl esetében igazi sztárparádét láthatunk. A rendező és színész Lo Wei ezzel a filmmel alapozta meg rendezői karrierjét, Bruce Lee ezzel lett igazán ismert, de mellettük is olyan sztárok játszanak a filmben, mint Miao Nora, Tien Feng és James Tien.Amúgy Jackie Chen is feltűnik pár jelenet erejéig, mint kaszkadőr. Szóval a szereposztás paradés és a történet annak ellenére, hogy nem tör lírai magasságokba egész jól leköti a nézőt. Igazi bosszúmozi ez, a legjobb fajtából. Ami a legeslegjobb a filmben az a zene. Egyszerűen alapján határozza meg a mozi élményt a zene, amely ha kell akkor hazafias, ha kell érzelmes és lassú. Szinte tökéletes. Viszont nem lehetek elfogult a filmmel szemben, ezért a hiányosságokat is meg kell említsem: a harci koreográfia egész jó, de azért nem kiemelkedő. Vannak nagyon látványos jelenetek, de kevésbé jók is. A harci koreográfiát is egy legenda rendezte: Chieh Han Ying. Félreértés ne essék, teljesen jók a harci részek, de kiemelkedően klasszikusok. A másik hiányosság pedig a képi világ, amely igaz, hogy tökéletesen élethű és drámai helyszíneket vonultat fel, de nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy igazából 2-3 helyszínre korlátozódik a film. Azért még így sem lehet okunk a panaszra, mert a temetős vagy a japán kertes jelenetek örökre beivódnak az emlékezetünkbe. De el is hessegetem a kevésbé jó dolgokat, mert ez a film megérdemli a pozitív kritikát. Remek film lett és kötelező mindenkinek! Alapmű.

  • Történet
  • Harci koreográfia
  • Képi világ
  • Zene
3.5

Videó és Fotó

1 videó 1 fotó

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük