1 szavazat 3

Bemutatás

Chao Chih-hao és Ying Ying a mesterükkel, Sung Wuyang-al éldegélnek, amikor értesülnek róla, hogy hamarosan egy harcművészeti verseny kerül megrendezésre a megyében. Ezért Chao Chih-hao-t elküldi a mestere, hogy képezze magát a Shang Wu harci iskolában, amelyet Suen Hsin Pei vezet. Azonban a városban egy másik harci iskola is van, a Pak Sing harcművészeti klán, amelyet Meng Tung Shan irányít és amely megkeseríti a helyi lakosok életét  a kegyetlenkedéseikkel. Meng Tung magához is veszi a városban feltűnő remek harcost, Chen Lang-ot, aki a fejelésével bárkit elpusztít. Ezalatt Meng embereket küld, hogy megölje Sung mestert, de nem járnak sikerrel. Sőt, ahogy visszatérnek a banditák és kikezdenek egy lánnyal, Yen Chu-val, de Chao a fogadóban elveri őket és megmenti a lányt, akivel egymásba szeretnek.

Amint Chao megérkezik Suen harci iskolájában és Suen legjobb tanítványa, Han Lung elveri őt, egyből világossá válik, hogy még rengeteget kell tanulnia. Egy teljes évig tanulja a harcművészetet, amikor is a fogadóban Chen Lang-ék provokálják őt, de Chao elengedi a füle mellett. Ezután Chen Lang betör a Shang Wu harci iskolába és mielőtt nagy pusztítást végezhetne, Suen mester leckét ad neki és a fogadóban Chao is legyőzi. Chao győzelme által meghozza a döntést Suen mester és a harcművészeti versenyen nem Han Lung-ot indítja, hanem Chao-t, akinek átadja a vasököl technikát tartalmazó kézikönyvet is. Chao kezdi elsajátítani ezt a halálos harci módszert, amikor Han Lung féltékenységből nem tudja tovább nézni és szövetkezik Meng Tung-al. Meng japánból hív segítséget, Okada mester és két tanítványa személyében. Han Lung elcsalja Chao az erdő közepére, ahol a japánok elverik őt és a kezeit roncsra törik, hogy soha ne tudjon többet harcolni és így sima legyen a harcművészeti verseny győztesének kiléte. Yen Chu magához veszi Chao-t és próbálja meggyógyítani. Suen mester egyik embere rátalál és rábeszéli, hogy vissza kell térnie. Ezalatt Okada mesterék megölik Sung mestert, aki halála előtt Chao után küldi Ying Ying-et.

Meng Tung nem kedveli az árulókat, ezért megvakítja Han Lung-ot. Eljön a harcművészeti fesztivál napja és Chao útra kell, hogy időben odaérjen. Direkt feltartja őt Okada mester és két tanítványa, de Chao segítségére van Chen Lang, aki már nem tudta nézni Meng Tung kegyetlenkedéseit és elárulja őt. Feltartja Okada mestert, így Chao időben odaér a harcművészeti versenyre, amit meg is nyer. Meng Tung nem bírja elviselni a vereséget és késsel leszúrja Suen mestert. Az áruló és megvakított Han Lung is Meng ellen fordul és a fesztivál után Ying Ying segítségével egy sötét szobában végeznek Meng fiával, aki bosszúból megöli mindkettőjüket. Chao késve érkezik, de mielőtt megölhetné Meng-et, a mester kivégzi saját magát. Végül megjelenik Okada is, aki végzett Chen Lang-al. Párbajoznak, de Chao kerekedik felül.

Chang rendező remek kis kung fu filmet pakolt össze nekünk. Nyilván mögötte volt a Shaw Brothers pénze és a studió másodrangú (ez nem negatív jelző) színészei is. Kivéve persze Lo Lieh-t, aki ugye világsztár és ebben a szerepben is lubickol. De egyébként sem lehet panaszunk a színészi játékra, mint ahogy a történetre sem, amely tartalmaz izgalmakat, fordulatokat, árulást, drámai halálokat, szóval mindent, amit csak kell. A harci koreográfia is teljesen rendben van és a kung fu jelenetek picivel az átlag felett vannak. Külön kiemelném a látványosságot erősítő azon jeleneteket, amikor falak és álványok kerülnek rombolásra a harc hevében, mert remekül sikerült megvalósítani. A harc amúgy helyenként nagyon brutális, így gyengébb idegzetűek párszor el fognak majd fordulni. A zenéről még nem beszéltem pedig az is jól passzol a filmhez és kiemelném azt a hangeffektust, amelyet később rengeteg film átvett, pl. a Kill Bill is. Minden kung fu rajongónak ajánlom megnézésre, de aki a jó kis akciófilmeket kedveli azok sem fognak csalódni.

  • Történet
  • Harci koreográfia
  • Képi világ
  • Zene
2.9

Videó és Fotó

1 videó 1 fotó

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 Comments

  1. Oldfan december 5, 2023

    Ami Hong Kongban King Boxer, az Amerikában Five Fingers of Death, szerte a világban pedig még három másik cím alatt mutatták be ezt a filmet. Ami közös bennük, az a fogadtatás sikere. 1973 jó év volt a küzdősportok kedvelői számára. David Carradine beindította a Kung Fu Tv-s sorozatot, Bruce Lee tarolt az "Enter The Dragon"- nal. Lo Lieh szintén örülhetett, mert ez a film alaposan megemelte a hírnév szintjé, amire egyébként nem panaszkodhatott. Az a hab volt neki a tortán, hogy annyi gonosz fickó eljátszása után végre jó karakter megformálására kapott lehetőséget. A tejszínhabra még a cseresznye is jutott, mert a csinos és jól kung-fuzó Ping Wang lett a partnere. A nézők sem bánták... A film tőről metszett küzdősportos klasszikus, amiben sorjáznak a különféle stílusban küzdő karakterek. (mongol harcos, szamurájkardos fickó, judo és katate mester, stb.)A mese sem átlagos. Részleteiben kidolgozott, és a hihetőség határain belül marad. A pusztakezes összecsapások dominálnak benne, amelyekből sokat "élesben vettek fel." Bizony, zúgtak és célba értek a testen az ütések. (Ezzel együtt sem dicsőíti az erőszakot. )Mindezt profi kamera munkával mutatják és élvezetes zenék körítik. Nem szaporítom a szót. Ha valaki minőségi filmet akar látni a zsáneren belül, vegye fel az archívumába. "A must-see movie."