1 szavazat 2

Bemutatás

1934-ben járunk Kóreában, amely országot már teljesen elfoglalta Japán. Itt tanul három növendék, Yu Ying, Fan Wei és Kao Chung. A kóreai harcmodort a Hap ki do-t sajátítják el és a mesterük el is engedi őket, hogy hazatérjenek Kínába. A fő tanácsa, hogy minden körülmények között legyenek toleránsak és megbocsátóak. Kínát is kezdik a japánok megszállni és jó pár harci iskolát is alapítanak. Az egyik legnevesebb a Fekete medve (Black Bear) harci iskola, amelyet a gonosz Toyoda mester vezet. A három fiatal visszatérve Kínába megalakítják a saját harci iskolájukat, hogy a koreai hap ki do-t minél több embernek megtaníthassák. Fan Wei talán a legforrófejűbb közülük és nem is nézheti tétlenül, amikor a helyi fogadóban a japánok részegen próbálnak molesztálni egy nőt. Fan Wei ellátja a bajukat és ezek után a japánok felkeresik a harci iskolájukat, hogy felszólítsák őket, hogy zárják be és menjenek el.

Mialatt Kao Chung ellátogat a fekete medve harci iskolába elnézést kérni a japánoktól, addig Fan Wei a piacon újra azzal szembesül, hogy a japánok kegyetlenek és ártatlan embereket fosztogatnak, molesztálnak. Megvédi az embereket a vezetőjüket pedig megöli. Ezalatt Kao Chung-ot nem engedik el a japánok és rátámadnak, amelynek eredményeképpen eltörik Kao Chung karját és visszaszállítják a hap ki do iskolába. Yu Ying is ellátogat a japánokhoz és bemutatót tart nekik a hap ki do erejéből. A japánok a túlerőt nem kihasználva elengedik és 3 napot adnak Yu Ying-nek, hogy átadja Fan Wei-t különben lerohanják a harci iskolájukat és megölnek mindenkit. Fan Wei-t az egyik harci iskola vezetője elrejti az egyik istállóban, de amikor ételt és italt hozna neki, akkor a japánok követik és végeznek vele és Fan Wei-vel is. Yu Ying segítséget kér Kóreából, mert nem tudja mihez kezdjen. Fan Wei halála azonban őt is megrázta és újra elmegy a japánok harci iskolájába és az egyik vezetővel, valamint rengeteg emberükkel végez. A japánok elfoglalják a hap ki do harci iskolát, de Yu Ying visszafoglalja és megöli a japánok könyvelőjét. Ezalatt a japánok végeznek a fél kezére béna Kao Chung-al. Időközben szerencsére megérkezik egy kóreai hap ki do mester, aki Yu Ying-el együtt elmennek a japánok iskolájába és végeznek mindenkivel, magával Toyoda mesterrel is.

Olyan szinten klasszikus ez a film, hogy három sztár első komolyabb főszerepét jelentette: Angela Mao, Carter Wong és Sammo Hung is ebben a filmben mutatta meg magát igazán. Nagyon érdekes amúgy, hogy a Golden Harvest studió elég hasonló filmet készített, mint az ugyanebben az évben megjelent Tomboló ököl. Rengeteg a hasonlóság a két film között és nem csak a japánok, mint ördögi nemzet megjelenítése miatt. A történet azért nem feszeget irodalmi mélységeket, de vannak benne drámai pillanatok, amikor a néző is szó szerint éhezik a bosszúra. A film ékköve nálam egyértelműen Angela Mao, akitől olyan kung fu-t láthatunk, amelyet nőtől 1972-ig nem nagyon. Carter Wong hozza az átlagot, de nagyon érdekes Sammo Hung-ot látni, aki szó szerint kövéren próbál harcolni, de elég mozgékony. A harci koreográfia kicsivel jobb mint az átlag és amúgy a film nagy részét ez is teszi ki. Látványos jelenetekkel és helyszínekkel nem igazán vagyunk ellátva, vélhetően minden pénz Bruce Lee filmjére ment el. Aki szereti a bosszúmozikat és az igazi kung fu filmeket, azok jól fognak szórakozni. Mellesleg nem igazán szabad kihagyni a későbbi, három világsztár karrierindító filmjét 🙂

  • Történet
  • Harci koreográfia
  • Képi világ
  • Zene
2.1

Videó és Fotó

1 videó 1 fotó

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük