1 szavazat 1

Bemutatás

Egy öreg kovács megalkot egy velejéig romlott, gonosz kardot, amelynek a színe is sötét. Az egyik tanítványa, Kwei Chang azonban elrabolja a kardot és lebénítja a mesterét. A karddal a birtokában gyakorlatilag legyőzhetetlen lesz és mindenkit megöl, aki az útjába kerül. A környéken a Fei Lung harcművészeti iskolának van a legnagyobb híre. A vezetője Cheng Fang, az iskola egyik legjobb tanítványa pedig maga a fia, Tao Chi, aki érzelmeket táplál egy másik tanítvány, Sun Chao felé, de ő csak barátként tekint rá, mert együtt nőttek fel.  Kwei Chang megöli Wei Ching pár emberét és hadat üzen a klán vezetőjének. Ezért Cheng Fang elküldi Sun Chen-t, hogy keresse fel a neves harcművészt,Tung Shang-ot és kérjen tőle segítséget.

A lány el is indul, de útközben megtámadják. Az unokabátyja segíti ki őt. Sun Chen végül megtalálja Tung Shang-ot. Miközben Kwei Chang újabb tanítványokat öl meg a Fei Lung iskolából, Tung Shang elhatározza, hogy segít megölni a gonosz Kwei Chang-ot, de azt követően szeretné elvenni feleségül Sun Chen-t. Amikor ezt mondja a lánynak, akkor azt meghallja Tao Chi is, aki párbajra hívja ki Tung Shang-ot és láthatóan meg akarja őt ölni. Tung Shang önvédelemből levágja Tao Chi mindkét lábát és magára hagyják, mert azt hiszik meghalt. Cheng Fang nagyon dühös lesz, hogy a fiát megölték, ezért másnap szeretné kivégezni a fiút. Azonban Cheng Fang felesége és Sun Chen megszöktetik Tung Shang-ot, aki megfogadja, hogy soha többé nem harcol. Pont ekkor fut össze Kwei Chang-al, aki már éppen megölné, de egy titokzatos, vak nő megmenti a harcolni nem akaró Tung Shang-ot és egy barlangba viszi.

Kwei Chang betör az embereivel a Fei Lung iskolába és mindenkit lemészárol. Egyedül csak Sun Chen menekül meg, aki az unokabátyjánál talál menedéket. Az unokabátyja oda hívja magukhoz a Three Supremes (A három páratlan) harcost, akik megígérik neki, hogy segítenek legyőzni Kwei Chang-ot. Sun Chenék azonban biztosra akarnak menni, ezért elindul, hogy megtalálja Tung Shang-ot és újra a segítségét kérje. Nagy nehezen meg is találja, de Tung Shang a hegyekben él visszavonultan, Wu Li Ming álnéven és úgy tesz, mint ha nem ismerné fel Sun Chen-t. Ezalatt kiderül, hogy Tao Chi sem halt meg, sőt a legsötétebb kard készítője a tanítványának fogadta és műlábakkal megtanította újra járni és harcolni.

Tung Shang-nak elmondja a vak lány, hogy a annó a férjét is Kwei Chang ölte meg egy párbajban. Két évvel ezelőtt a vak lány és a férje a környékre jöttek, mert azt hallották, hogy itt van valahol elrejtve a legendás Sword of Gold (Aranykard). A kardot azonban nem találták meg, de Kwei Chang megölte a vak lány férjét, őt pedig megvakította. A lányt a sors vezette el a kardhoz, amit végül a barlangban talált meg. Most pedig átadja Tung Shang-nak, mert csak ez a kard győzheti le a legsötétebb kardot és Kwei Chang-ot. A három páratlan harcos már nem akart várni Tung Shang-ra és felkeresik Kewi Chang-ot, aki azonban végez velük is. Sun Chen és az unokabátyja párbajra hívja Kwei Chang-ot. A gonosz végez a lány unokabátyjával, de ekkor megjelenik Tung Shang és Tao Chi is és hárman, együtt küzdenek a gonosz ellen. Tao Chi elesik, de a vak lány segítségével végül megölik a gonosz Kwei-t.

Újabb thaiföldi wuxia, a Shaw Brothers studió árnyékában. Sajnos nem igazán tudok jókat mondani a filmről. A történet végtelenül egyszerű, ami egy bosszúmozi wuxiánál nem lenne probléma, ha a harci koreográfia, a harcok jók lennének. De nem azok. Egy-két jelenetet leszámítva kifejezetten gyengék a kardozós részek. Sokszor még azt is lehet látni, hogy a kard suhintása 1 méterrel elkerüli az ellenfelet, aki meghal tőle. A színészek közül a gonosz szerepében lévő Yuan Yi egész jól alakítja a konok harcost, de a főszerepben lévő Pin Chiang kifejezetten gyenge és hiteltelen főszereplő. Nem igazán lehet komolyan venni és a mozgáskultúrája is banális. Talán egy dolgot emelnék ki a filmből pozitív oldalon: viszonylag látványos és változatos helyeken játszódik. Egyébként a hangsáv német-mandarin keverék, de szerencsére van angol felirat, amelyben elég sok hiba van, de azért élvezhető. Csak wuxia fanatikusoknak ajánlom.

  • Történet
  • Harci koreográfia
  • Képi világ
  • Zene
1.9

Videó és Fotó

1 fotó

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 Comments

  1. Oldfan december 5, 2023

    Üdvözletem! Ez a film nem thaiföldi, hanem tajvani vuhszia klasszikus. 2022-ben felújították egy fesztiválra. más, jónak ítélt filmekkel együtt. Ez azért nem véletlen. Anno a VHS korszakban szép sikereket aratott szerte a világban. Magyarországra is bekerült, persze hangalámondással. A harci koreográfia egyáltalán nem követi a SB stúdió stílusát, kerülik a durvaságot, legfeljebb némi keménykedés akad. A tradicionális kínai szemléletre épül, melyben a fizikai korlátok túllépése a képzettség fokának jelzése. ("Röpködős" jelenetek sokasága.) Ezért nagyon más, mint ami a hongkongi stúdiókban megszokott. Miként a mesék is, amelyeknél vannak karakterek, amelyek öltözetben és arckifestésben is jelzik, hogy jók vagy rosszak. Más földrész, más filmes kultúra. Az, hogy gyenge alkotás volna, erős túlzás. Uraim, sajnos minden ismertető egy spoiler halmaz, elmesélve a film teljes történtét. Ezen illene változtatni. Viszont a filmgyűjtemény meglepően gazdag, sok ritkaságra hívjátok fel a figyelmet. Dicséretes.