1 szavazat 3

Bemutatás

Shih, a Southern Knight (Déli lovag) megnyeri az uralkodó által tartott harci viadalt, ahol a győztes az uralkodó testőre lehet. A diadalnak azonban nem örülhet sokáig, mert egy kalapos idegen, aki Thunder Sword-nak (Mennydörgő kard) hívja magát lovagol be a küzdőtérre és párbajra hívja Shih-t, majd meg is öli. A díjra azonban nem tart igényt és elmenekül. Shih halálának szemtanúja lesz a kislánya és a kislányának a barátja is. A két kis gyermeket szerzetesek fogadják be, de elválasztják őket, mert így jobban tudnak harcművészetet tanulni. A búcsúkor egy fa szobrocskát vágnak ketté és az egyik a kislánynál, a másik a kisfiúnál landol. Eltelik 20 év és azt láthatjuk, hogy egy férfi, akit Ku Chung-nak hívnak egymás után mészárolja le a különböző harcosokat, akikről azt hiszi,hogy a Mennydörgő kard lehet. Megtalálnia azonban nem sikerül neki. Az egyik faluban betér a kovácshoz, hogy a kardját helyrehozza neki. A kovács eleinte elutasítja, mert gyilkosok fegyverét nem javítja, de aztán Ku Chung meggyőzi, hogy megjavul, ha segít neki. Amíg a kovács a kardot csinálja, Ku Chung betér a fogadóba, ahol elüldözi a helyi banditákat, akiket Master Chang vezet. Feltűnik a fogadóban egy titokzatos nő is (aki férfinak adja ki magát és remek harcos).

Ku Chung a kardja elkészítését követően folytatja azt, amit elkezdett és keresi Shih mester gyilkosát. Ez azonban azt eredményezi, hogy újra és újra ártatlan embereket öl meg. Az egyik éjszaka egy bérgyilkostól menti meg a kovácsot. Másnap pedig halálosan megsebesül egy párbajban, de nem adja fel. A kovács bölcs szavai ellenére elindul az uralkodó szokásos viadalán, hogy azt megnyerve, hát ha előcsalogatja a Mennydörgő kardot. A viadalt megnyeri, de ellenfele nem tűnik fel. A kovács látva azt, hogy Ku Chung gyilkolászása soha nem érhet véget, elárulja neki, hogy tudja hol találja Mennydörgő kardot: a Jupiter hegyen. Ku Chung rohan is oda, ahol valóban ott áll Mennydörgő kard, ugyanabban a ruhában és kalapban, mint 20 évvel ezelőtt. Párbajoznak és a párbaj során Mennydörgő kard fejéről leesik a kalap és kiderül az igazi kiléte: ő a kovács. Ku Chung lefagy és nem tudja mit tegyen. Ekkor felbukkan a fogadóban látott lány is, akiről kiderül, hogy ő Shih lánya, azaz Siao Chun és ő volt az az álruhás bérgyilkos, aki megtámadta a kovácsot, mert ő már tudta, hogy a kovács mester és Mennydörgő kard egy és ugyanaz a személy. Mielőtt végeznének a kováccsal, ő elmondja, hogy Shih a saját testvére volt. 15 éves korában banditák támadták meg a falujukat és elszakították őket egymástól. Az anyjuk pedig betegségben halt meg. Ő is szerette volna megnyerni a harci viadalt és fogalma sem volt róla, hogy a saját testvérét öli meg. Azóta csak szenved és csak álmatlan éjszakája van. Siao és Ku megbocsát neki, de a kovács már nem bír így élni és öngyilkos lesz.

Gyakorlatilag ezt a filmet tekinthetjük Joseph Kuo második komolyabb harcművészeti filmjének, amely 1969-ben került bemutatásra. Ritkaságról van szó, így az elérhető videó képminősége és a felirat minősége nem az igazi, de ez semmit nem von le a film erényeiből, mert igen is vannak neki. A harcművészeti részek egészen pofásak és gyorsak. Remek a koreográfia és bőven megelőzte a korát. 1-2 helyen van gyorsítás, de elnézhető neki. A történet eléggé fapados, azonban nagyon komoly csattanó van a végén és a film mondandója is komoly: szó szerint felemészti a főszereplőt a bosszú és gyakorlatilag gyilkossá válik ő maga is. A színészi játék 1969-es szintnek megfelelő, habár nekem a főszereplő kifejezetten ellenszenves volt. Látványosságban sem panaszkodhat a mozi, mert az uralkodói viadaltól, erdőtől, falutól van itt minden helyszín. Azért érezhető a filmen, hogy Joseph Kuo-ból miért lett remek és híres rendező. Tehetséges volt már ekkor is. Wuxia rajongóknak mindenképpen ajánlom a filmet, de aki a wuxiát és bosszúmozikat szereti, azok is jól szórakoznak majd. Sokat azonban nem szabad várni tőle, mert nem váltja meg a világot. Nem is ez a célja.

  • Történet
  • Harci koreográfia
  • Képi világ
  • Zene
2.3

Videó és Fotó

1 fotó

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük