1 szavazat 3

Bemutatás

A Sung dinasztia idején járunk, amikor a városok és falvak felszabadítása zajlott a Jin-ek uralma alól. Nagyon sok helyen még Jin hercegek uralkodtak a tartományokban. Egy ilyen kis városban játszódik a történet, ahová Yue Fei generális Cheng Yuan-t küldte el, hogy vigye el a lázadók listáját, így a felkelők egyesíteni tudják erejüket. Az egyik herceg azonban tudomást szerez róla és figyelmezteti a helyi herceget, Yelu Chung-ot, hogy van egy lista a lázadókról. Cheng Yuan-t körbe is kerítik Yelu katonái, de feltűnik egy titokzatos lány és érmékkel leteríti a katonákat. Két katona, akik titokban a lázadókhoz tartoznak közben elbújtatja  Cheng-et. Azaz csak az egyikük, Lu Lu fut el vele, mert a másikuk megtévesztendő a katonákat, megvágja saját magát és ellentétes irányba küldi el az őröket. Yelu azonban átlát a szitán és elfogja őt.

Közben Lu Lu a családjánál (az anyja és a lánytestvére, Ling Tze is lázadókhoz tartoznak) bújtatja el Cheng-et, aki sajnos meghal, de előtte átadja a listát, illetve Yue Fei üzenetét, azaz hogy a listát el kell vinnie Tien Shen-be. A lista alapján a lázadók elkezdenek toborozni, megtalálni egymást. Lu Lu anyja és Ling Tze a listát átadja a helyi fogadó tulajdonosának. Yelu katonái mindent feltúrnak a városban, hogy megtalálják a listát. A város szélén pár harcos, egy kalapos idegen vezetésével várakoznak, akik Yue Fei emberei és a listát nekik kellene átadniuk. Lu Lu az egyik este a házában találja meg a helyi, rokkant koldust, aki csak menedékre vágyott. Úgy tűnik mint ha valami után szaglászna. Yelu emberei a fogadó tulajdonosát is elfogják, de a listát szerencsére elrejtette. Ezt Ling Tze visszaszerzi. Yelu katonái elfogják Lu Lu-t és megkínozzák, de a listát nem adja át nekik.

A film elején elfogott lázadó keresi fel Ling Tze-t és anyját és a listát szeretné. Elmondják nekik, hogy a lista Lu Lu-nál van. Hirtelen a kalapos idegen megöli a lázadót. Ő és az emberei rájöttek, hogy Yelu kínzásokkal megtörte a lázadó társukat és elküldte a listáért. Yelu elfogja Ling Tze-t és anyját, de semmit nem sikerül kiszednie belőlük. Sőt, Lu Lu anyja öngyilkos lesz mielőtt megtörhetnék. Lu Lu-t és Ling Tze-t pedig szeretné kivégeztetni Yelu, azonban a rokkant koldus megmenti Ling Tze-t. Lu Lu-val végez Yelu. Mielőtt azonban Ling odaadná a listát a rokkant koldusnak, a kalapos idegen ismét felbukkan és megöli a koldust. Kiderül, hogy ő is Yelu embere volt. Megjelenik Yelu is és harc kezdődik. A kalapos idegennek és Ling Tze-nek sikerül elmenekülnie, de amint megpihennek egy erdőben, a kalapos harcos emberei elkezdenek eltűnni vagy meghalni. Yelu a katonáival beéri őket és nagy harcok árán Ling Tze végez vele.

Emlékeztek még a thaiföldi Union film Dragon Inn című 1967-es wuxia klasszikusára, amely minden idők egyik legjobb filmje a stílusban? Nos, a The Grand Passion papíron nem a közvetlen folytatása, de a hasonlóság letagadhatatlan. Ugyanazok a színészek, a film hangulata, látványvilága, a helyszínek között is van olyan, amely a Dragon Inn-ben is szerepelt. Azt gondolom, hogy ez a thaiföldi film is remekül sikerült, még ha nem is lesz akkora klasszikus, mint a Dragon Inn. Miért? Ennek szimplán egy oka van: a harci koreográfia messze elmarad az elődjétől. Sajnos. Ennek ellenére a történet izgalmas, krimi hangulatú, de összességében is az egész filmet áthatja egy sötét, komor hangulat. Szerintem nagyon jó. A színészek is remekül szerepelnek és egy jelenetet leszámítva (amikor Lu Lu anyja öngyilkos lesz) nem lehet panaszunk. Nagyon sajnálom, hogy a harci koreográfiára nem fordítottak kellő figyelmet, mert ebből a filmből is klasszikus lehetett volna. De így is egy remek mozi, amelynek a különleges hangulata, meglepő fordulatai miatt minden wuxia rajongónak meg kell néznie.

  • Történet
  • Harci koreográfia
  • Képi világ
  • Zene
2.6

Videó és Fotó

1 videó

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük