1 szavazat 3

Bemutatás

Egy kung fu iskolában megjelenik egy férfi, Diao Erh és párbajra hívja a tanulókat. Judó harcmodort képvisel és rendesen elveri az ott gyakorló tanoncokat. Ekkor az egyik tanonc elszalad segítségért és visszahívja a bányában dolgozó egyik fő tanoncot, Lei Ming-et. A harc élesedik, majd végül megjelenik a kung fu iskola mestere és rendesen elveri Diao Erh-t. A mester megtanítja a tanítványainak, hogy honnan származik a kung fu, illetve azt is, hogy milyen módszerekkel lehet legyőzni a Japánból származó karate harcmodort.

Diao Erh-t fűti a bosszúvágy, ezért meghívja Japánból az ismerőseit, Kita-t és két emberét, hogy móresre tanítsák a kung fu iskolát. Egy fogadóba mennek iszogatni, amikor megjelenik a karate iskola egyik tanonca, akit azonnal halálra vernek és megvakítanak. Ezt követően elmennek a kung fu iskolába és kegyetlenül minden tanulót lemészárolnak, végül Kita az iskola mesterét is megöli. Lei Ming-et is elverik, de csodával határos módon ő még is életben marad és a barátnője hosszú hónapok alatt ápolja őt. Eközben Diao Erh a japánok segítségével hihetetlen uralomra tesz szert a városban. Átveszik a kaszinók, bordélyházak irányítását az alvilágban. Kegyetlenek és az emberekkel is kegyetlenül bánnak. Ez a hír eljut Lei Ming fülébe is, aki nem tervezte a bosszút, de ezt már ő sem hagyhatja megtorlatlanul. Emlékezve a mestere szavaira felidézi, hogy a karatét csak úgy győzheti le, ha megtanulja a vasököl és pihekönnyű ugrás technikákat.

Lei Ming hosszú hónapok során tökéletesre fejleszti a kung fu technikákat, miközben Diao Erh-ék már annyira uralják a várost, hogy terjeszkedni akarnak. Ezért Kita két szamurájt is hív a városba, hogy segítsenek be nekik. Lei Ming maszkot vesz fel, hogy ne ismerhessék fel és fokozatosan ellátja Diao Erh embereit, illetve a bázisaikat is sorban égeti fel. Senki nem tudja a városban, hogy ki az a maszkos férfi, aki szembeszállt Diao Erh-ékkel. Egy hóesésekkel tarkított napon azonban Lei Ming összefut Diao Erh-el és a két szamurájjal. Felfedi az arcát. Végez mindkét szamurájjal, Diao Erh-t pedig megsebesíti. Egyúttal üzenetet küld Kita-nak, hogy párbajra hívja őt. A párbaj napján Lei Ming előbb megöli Kita két legjobb emberét, majd pedig Kita-t is legyőzi, azaz a kung fu diadalmaskodik a karate felett, de ekkor Diao Erh hátba akarja támadni Lei Ming-et, amely majdnem sikerül neki, mert megsebesíti őt, de végül Lei Ming az utolsó erejét is felhasználva végez Diao Erh-el és Kita-val is.

Jimmy Wang Yu a film központja. Ezért írom ezt, mert ő írta, ő rendezte és ő a főszereplője is a kínai bunyósnak. A Shaw Brothers studió finanszírozta Wang Yu elképzelését, amelyben számtalan szupersztár szerepel, elég csak Lo Lieh-t említenem. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy kérem szépen ez az első  kung fu film. Igen, nem Bruce Lee-nál indult el a kung fu filmek térhódítása, hanem itt. Nyilván eddig is voltak olyan wuxia filmek, amelyekben már voltak szárnypróbálgatások a kung fu megjelenítését illetően, de ez az első film, amely a középpontba helyezi a kézi és láb harcmodort, azaz a kung fu-t. Ráadásul teszi ezt úgy, hogy egyből nekiereszti a stílust a judo-nak és a karate-nak, sőt még a szamuráj harcmodornak is. Fogalma nincs az embereknek, hogy mennyit köszönhet a harcművészeti mozivilág Wang Yu-nak, aki stílust teremtett. Egy komplett film kategória épült rá arra a stílusra, amit ő a kínai bunyós filmmel megteremtett. És kiemelném, hogy annak ellenére, hogy első próbálkozás, első film a kung fu stílusban, nem is sikerült rosszul. A harcok meglepően jók, ötletesek és kegyetlenek, véresek. A havas, hóeséses jelenetek klasszikusok itt is. Igazából egy dolgot tudok mondani, ami nem tetszett: Lo Lieh. Bizony. Az egyik kedvenc színészem, de sok helyen erősen túljátszotta a japán karaktert. Visít, grimaszol, idiótán viselkedik. Ezt jobban is megírhatták volna. De ez csak szőrszálhasogatás. Ez a film klasszikus és mérföldkő a kung fu kategóriában. Legenda. Tessék ennek megfelelően közelíteni hozzá.

  • Történet
  • Harci koreográfia
  • Képi világ
  • Zene
2.8

Videó és Fotó

1 videó

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük