1 szavazat 2

Bemutatás

Yuan Cheng Lieh a halálos Iron thorn (Vastüske) harci technika mestere, amit bizonyít, hogy rengeteg banditát öl meg egyedül. A bosszúja azonban nem a banditáknak szól, hanem egy bizonyos Yu Jian Ping-nek, aki a legendás Twelve Deadly Coins (12 halálos érme) technika mestere és a Yu őrző védő szolgálat vezetője. A hadsereg meg is bízza őt, hogy egy hatalmas összeget szállítson el egy másik városba. Yu Jian a fiát, Yu Hua-t bízza meg a feladattal. Yu Jian legjobb tanítványa, a szegény családból származó, Qiao Mao félti a fiút és szeretne ő is menni velük, de a mester nem engedi. Az arany szállítása elindul és természetesen ez egy tökéletes alkalom Yuan Cheng-nek, hogy megalázza Yu Jian-t.

Meg is támadják a konvojt és szinte mindenkit megölnek, csak páran maradnak életben. Titokban Qiao Mao is követte őket, de nem tudott segíteni a túlerővel szemben, ezért  Yuan Cheng emberei nyomába ered és a szállítmányt hordozó szekerek alján elbújva bejut Yuan erődjébe. Ott azonban elfogják és megkínozzák, de mielőtt megölnék Yuan Cheng fogadott lánya, Rung beleszeret a férfiba és kiáll érte. Yuan Cheng ezért dühös lesz és mindkettőjüket halálra akarja ítélni és egy vízzel teli verembe záratja. Közben a Yu Jian családon hatalmas szégyen van az elveszett arany miatt, ezért a hadsereg bezáratja az őrző védő rezidenciát és Yu Jian feleségét is elviszik, és csak akkor adják vissza, ha visszaszerzik az aranyat. Yu Hu pedig még Qiao Mao-t is megvádolja, hogy a banditákkal volt végig, mert harc közben nem igazán látták küzdeni. Yu Jian a fiával és két segítőjével indul el, hogy visszaszerezzék a család becsületét és az aranyat.

A vízzel teli veremből kimenekül Qiao Mao és Rang, de végül csak Qiao tud elfutni az erődből. Találkozik is Yu Jian-ékkal, akik árulással gyanusítják meg a fiút. Ezért Qiao levágja a bal kezét, hogy ezzel is bizonyítsa ártatlanságát. Így már hisznek neki és el is vezeti őket Yuan Cheng erődjéhez, ahol már várják őket a banditák. Miközben a harc elkezdődik, Qiao fél kézzel is betör az erőd tömlöcébe és kiszabadítja Rang-ot, majd végeznek Yuan Cheng három legjobb harcosával, akik már menekültek volna az arannyal. Végül eljön a pillanat és Yu Jian és Yuan Cheng farkasszemet néznek egymással. Yuan Cheng elmondja neki, hogy azért gyűlöli őt, mert 20 évvel ezelőtt a közös mesterük Yu Jian-t tüntette ki a figyelmével és minden tudását neki adta át. Yuan Cheng ezért ellopta a 12 halálos érme kézikönyvét és elmenekült. De mester hiányában nem tudta teljesen elsajátítani a technikát, így jött létre a hibrid vastüske harci technikája. A küzdelmük döntetlenre áll, amikor Qiao Mao közéjük ugrik és telibe találja a rengeteg vastüske. Ekkor tudatosul Yuan Cheng-ben, hogy akinek ilyen jó tanítványai vannak, ott jó kezekben van a 12 halálos érme technika. Véget ér a gyűlölete. Mielőtt mindenki békében hazatérne, Yu Hu hátulról megöli Yuan Cheng-et, amiért nagyon mérges lesz Yu Jian és végez a gonosz fiával.

Shaw Brothers wuxia a terítéken. Természetesen felvonultatnak elég sok ismert színészt, Lo Lieh-vel az élen és még David Chiang is feltűnik egy apró mellékszerepben. A film 90%-ban jól is játsszák a szerepüket, de amit az utolsó 5 percben a forgatókönyv megkívánt az borzalmas. Nem kellett volna ez a mártírkodás. Sajnálom, mert a film története ha nem is kiemelkedő, de kellően érdekes, hogy a néző végig nézze és ne unja magát. A harci koreográfia is egész jó, mondjuk rengeteg harc nem található a filmben. Ami van azok viszont látványosak. A helyszínek is egész jól vannak kidolgozva és az utolsó harci jelenet, párbaj a szakadó esőben az klasszikus is lehetett volna, ha nincs az erőltetett mártírkodás. Azon pedig ugye már meg sem lepődünk, hogy ha Lo Lieh szerepel egy filmben, akkor vagy meghal vagy csonkítást szenved el 🙂 Egyébként jó pár brutális jelenet látható a filmben, szóval kiskorúaknak nem ajánlott. Lo Lieh-re még visszatérve, nagyon szeretem a játékát és most sem csalódtam benne, de azért nem ez élete színészi játéka. Summa summárum: wuxia rajongóknak erősen ajánlott film.

  • Történet
  • Harci koreográfia
  • Képi világ
  • Zene
2.6

Videó és Fotó

1 videó

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük