1 szavazat 4

Bemutatás

A Tang dinasztia idején banditák foglalják el Changon városát, Wang vezetésével. A tatár Jin király szövetkezik az egyik hatalomra törő Zhu elöljáróval, hogy együtt foglalják vissza a várost Wang-tól. Jin királynak van 13 fogadott fia, akiket mind generálisnak tett meg. Zhu éppen Jin várában vendésekedik, amikor Wang egyik embere, a félelmetes erejű Meng tábornok támadja meg őket az embereivel. Zhu fogad Jin királlyal, hogy az egyik generálisa, Chun Xiao egyedül letudja győzni Meng-et. Ezt végül Chun Xiao meg is teszi és cserébe elnyeri Zhu övét, amit a császártól kapott. Zhu emiatt nagyon mérges lesz és távozik.

Changon városának visszafoglalását Jin király úgy akarja megkezdeni, hogy a 13 generálisa, fia közül 9-et előre küld a városba, hogy Chun Xiao vezetésével kémkedjenek és ha tudják akkor gyilkolják meg Wang-ot. El is indulnak és útközben megállnak egy pihenőhelyen, ahol éppen Zhang Chun generális vendégeskedik az embereivel. A 9 generális móresre tanítják őket és Zhang-ot élve fogják el. A tervük az, hogy Zhang-al a kezükben és álruhát öltve bejuthatnak Changon kapuin. A tervük azonban nem sikerül, mert Zhang jelzi az őröknek a támadást, így a 9 testvér az éjszaka leple alatt jut be a várfalon keresztül. A tervük azonban meghiúsul, mert Wang-ot nem sikerül megölniük és ezer katona, őr üldözi őket a városban. Egy helyi parasztlány ad nekik búvóhelyet. Két nőimádó generális közülük, Chun Xin és Jun Li azonban megpróbálja megerőszakolni a lányt, de Chun Xiao elüldözi őket, akik kimenekülnek a városból.

A maradék 7 generálisnak is sikerül elmenekülniük, mert földművesnek álcázzák magukat. Visszatérésük után Jin király szeretné kivégezni a két engedetlen generálisát, de végül Chun Xiao szavai miatt megkegyelmez nekik. Jin király totális támadást tervez Wang ellen, de Wang belátja, hogy esélye nem lesz, ezért még az ostrom előtt elmenekül és a fél várost felgyújtja. Így Jin király az embereivel elfoglalja Changon városát és a hatalma még nagyobb lesz, mint eddig. Zhu elöljáró szintén növelte a hatalmát és Bialang városát uralja, hadúr lett. Mivel nagyon rossz szemmel nézi Jin király előremenetelését és továbbra is tüske van benne a letépett öve miatt, így ördögi tervet eszel ki. Szeretné vendégül látni Jin királyt és a 13 generálisát, hogy leitatva őket megölje mind. Jin király is gyanakszik, ezért Chun Xin-t és Jun Li-t küldi előre, hogy egyrészt helyrehozzák a múltkori engedetlenségüket, másrészt felmérjék a terepet Bialangban, hogy mennyire biztonságos. Zhu vendégül is látja a két generálist és minden földi jóval elhalmozza őket, illetve magas pozíciókat ígér nekik, ha ő lesz a király. Így Chun Xin és Jun Li azt mondja Jin királynak, hogy minden biztonságos.

Jin király el is megy Bialangba, de csak Jin Si generális kíséri el. Természetesen Zhu leitat mindenkit és az éj leple alatt minden alvó emberét Jin királynak megöli és rájuk gyújtja az egész rezidenciát. Jin királynak és Jin Si-nek nagy nehezen sikerül elmenekülniük, de a várkapu előtt Jin Si-t legyőzi a túlerő. Jin király azonban megmenekül, mert a többi generálisa megjelenik az embereivel és lerohanják Bialang városát. Jin király kitagadja a megint hibázó Chun Xin, Jun Li párost és őrült gyászba kezd, reggeltől estig csak iszik és részegeskedik. Chun Xin és Jun Li átakar állni Zhu oldalára, ezért Jin király kardját ellopva, engedelmességre kényszerítik Chun Xia-ot és brutálisan kivégzik. Jin király a kijózanodása után még mérgesebb lesz és a maradék 9 generálisát küldi a Zhu felé menekülő Chun Xin és Jun Li után, hogy öljék meg őket. El is fogják a menekülő 2 generálist és párbaj veszi kezdetét, amely során nem csak Chun Xin és Jun Li veszti életét, de további 4 generális is. Így végül a 13 testvérből csak 5 marad.

Huh, ha van olyan film, amelyet nem szabad kihagyni, akkor ez egy ilyen alkotás. Stílusát tekintve inkább történelmi, dráma és akciófilm és kevésbé wuxia, de ez abszolút nem baj. A Shaw Brothers studió igazán nem spórolt a film büdzséjét illetően. Van itt minden, mint a vidéki búcsúban: zseniális szereplőgárda David Chiang, Ti Lung, Han Chin, Ku Feng, Lei Cheng, Bolo Yeung (igen, az, aki a Véres Játék filmben volt Jean Claude Van Damme ellenfele) és sztár rendező, Cheh Chang. David Chiang a főszereplő, de Ti Lung is főszerepet kap és parádésan forgatja a dárdát. A harci jelenetek abszolút rendben vannak. Sokszor hatalmas tömegeket jelenít meg a film és a halottak száma szerintem meghaladja az 500-at is. Brutális tömeg mészárlások vannak. Nem beszéltem még a látványosságról, amely abszolút kifogástalan, mert a jelmezek, díszletek és várak, helyszínek is visszaadják a háború hangulatát. Zenében pedig külön kiemelném a nyitó és záró muzsikát, amely egyszerre szívszorító és bátorító. A történet nem feltétlenül kiemelkedő és összetett, sőt…..de nem is hiányzik. Gyakorlatilag magával húz a film és a 2 órája alatt nem nagyon tudod abbahagyni, mert mindig történik valami érdekes, meglepő, vagy egy hatalmas csatajelenet. Én mondjuk el tudnék képzelni egy sorozatot a témában, mert a 13 testvér karaktereinek alaposabb kidolgozása megérne egy misét. A film alatt a 13 testvérből csak 5-öt ismerünk meg kellően. Klasszikus darab és mindenkinek kötelező megnézni!

  • Történet
  • Harci koreográfia
  • Képi világ
  • Zene
3.4

Videó és Fotó

1 videó

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük