1 szavazat 2

Bemutatás

A film a Yang dinasztiáról szól, akik egész életükben mindig védték a hazát. Egyik utolsó képviselőjük, Yang Tsung Pao tábornok a határon védte az országot az ostromló mongolokkal szemben, amikor a túlerő legyőzte őt és hősi halált halt Hsia mongol király és hercegei által. A halálhírét két generálisa, Chiao Ting és Meng Huan vitte haza a Yang családot vezető Nagyságos nagymamának (Great Grandmother). A család bosszút fogad és elhatározzák, hogy a család 14 özvegy nőjének vezetésével elmennek a határhoz és végeznek a mongol királlyal. A családjuk egyetlen megmaradt férfi tagja, a kisfiú Wen Kuang is megy velük. Az elindulásuk előtt Wang miniszter (aki a császár legfőbb bizalmasa) próbálja megállítani őket, hogy békét köthessenek a mongolokkal, de a Nagyságos nagymama elsöpri az útjából, mert neki jogában áll, a kezében lévő fegyver történelme okán.

Elindul az egész Yang család a határhoz, mialatt a mongolok csupán szórakozásból ölik le a fogoly kínaiakat. Az egyik fogoly (aki már 10 éve a rabjuk), Lu Chao sikeresen elmenekül az erődből és egyenesen a Yang családhoz, hogy figyelmeztesse őket arra, hogy a mongolok a szurdoknál várják már őket és csapdát állítanak nekik. A fő célpontjuk az elhunyt Yang Tsung Pao felesége, Mu Kuei Ying. A csapdát kivédi a Yang család, de a harcokban nagyon sok embert veszítenek. A mongolokat az ötödik herceg vezeti, akinek végül sikerül elmenekülnie. A következő napokban élelem hiányában nagyon legyengül a Yang család serege, ezért próbálnak rizst lopni a mongoloktól, de ők észreveszik a lopást és megölik Yang Pai Feng-et. A Yang-ok menekülésre fogják a dolgot, de egy hatalmas szakadékhoz érnek, amelynek leszakad a hídja. Élő hídat képeznek és így sikerül elmenekülniük, mialatt páran a családtagok közül feltartják a mongolokat, feláldozva ezzel az életüket.Tervet dolgoznak ki: páran egyenesen a mongolok erődjébe mennek és próbálnak betörni, amíg páran a közeli gátat rombolják le, hogy a visszatérő mongol erősítést megsemmisítsék. Végül sikerül betörniük az erődbe és végezni a mongol királlyal és hercegeivel, mialatt a többiek az életüket feláldozva lerombolják a gátat, ezzel elárasztva a visszatérő mongol erősítést.

Az viszonylag gyorsan megállapítható, hogy a Shaw Brothers studió nem igazán spórolt a 14 Amazon filmnél, mert brutális költségvetéssel dolgoztak és a neves színészeik többségét mind felsorakoztatták a filmben: Ivy Ling Po, Lo Lieh, Lily Ho, Yue Hua, de még a mellékszerepekben is olyan nevek vannak, mint Bolo Yeong, Alexander Fu Sheng. Tényleg brutális. Mindezeket figyelembe véve a kelleténél azért kicsit szigorúbban értékelem a filmet. Kezdjük a pozitív oldallal: látványos helyszínekben, díszletben, jelmezekben nincs hiány. Csillagos ötös. A történet is abszolút rendben van. Nem mozgatja meg az agytekervényeinket, de egy történelmi wuxiánál nem is ez a cél. Amit viszont kifogásolni lehet az a harci koreográfia. Teljesen átlagos, de néhol még nevetséges is. Van egy olyan tömegjelenet, amikor 2 mongol harcos a földön fekvő rabot úgy csépeli karddal 30 mp-ig (!!!), hogy kilométerekre nem ér hozzá a fegyverük. De összességében is elmondható, hogy egy ekkora költségvetésű filmhez illett volna egy rendes koreográfia. Értem én, hogy a szerepek többségében nők vannak, de akkor is. Mellesleg engem kifejezetten zavart, hogy még a fiú főszereplőt, Wen Kuang-ot is lány játszik. Vicces. De nem akarom és nem is fogom negatív szájízzel zárni a bemutatót, mert azért egy igen csak jó filmmel van dolgunk. Nem klasszikus és nem ez állít fel új mércét, de egyszer vagy akár többször is simán nézhető és kellemes szórakozást nyújt a wuxia és a történelmi filmek kedvelőinek is.

  • Történet
  • Harci koreográfia
  • Képi világ
  • Zene
2.3

Videó és Fotó

1 videó 1 fotó

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük