1 szavazat 2

Bemutatás

Cheng Chao An HongKong-ból a nagybátyjával Thaiföldre érkezik. Már a kezdeti pillanatokban megismerkedik a helyi bűnözők könyörtelen módszereivel, de visszafogja magát, mert az édesanyjának a szavát adta, hogy soha nem harcol többet és ezt a nyakában található jádekő is jelképezi. Az új jövevény megismerkedni Hsu Chiennel is, aki remek harcművész és együtt élnek pár munkással egy családi házban és ők biztosítanak szállást Cheng Chao-nak is. Mindannyian a helyi jégfeldolgozóban melóznak és Hsu a szavát adja, hogy segít munkát szerezni Cheng Chao-nak is. A csapattal él a fiatal lány, Chiao Mei is, aki azonnal rokonszenvesnek találja Cheng Chao-t. Másnap a jégkészítő gyár vezetője fel is veszi Cheng-et a munkásai közé. Azonban az is kiderül, hogy a gyár vezetője kapcsolatban van egy bűnszervezettel és a heroint szállítják a jégdarabokba elrejtve. Másnap Cheng Chao eltör egy jégdarabot és két munkás meglátja benne a kieső drogot. Ezért a gyár vezetője megpróbálja őket lekenyerezni, de a két férfi elutasítja. Megölik őket.

Hsu Chien nem hagyja annyiban, hogy eltűnt két társuk és felelősségre vonja a gyár vezetőjét. A vezető elküldi őt a nagyfőnökhöz, Hsiao Mi-hez, aki egy villában él és akinek a fia éppen felajánlja a szépséges Chiao Mei-t. Hsu Chien és egy barátja a nagyfőnököt is felelősségre vonja, ezért Hsiao Mi emberei megölik őket. A dolgozók fellázadnak a 4 eltűnt társuk miatt és harc kezdődik a gyár vezetői és köztük. Megjelennek Hsiao Mi emberei is, akik véletlenül letépik Cheng Chao nyakából a jádekövet. Ezzel a poklot szabadítják magukra, mert Cheng Chao elbánik mindenkivel. A gyár vezetője megijed és ezért Cheng Chao-t nevezi ki műszakvezetőnek. Ezzel a lépésével a gyár vezetője lenyugtatja a munkásokat is, de Chiao Mei emlékezteti őket, hogy nem ideális az idő az örömködésre, mert 4 társuk is eltűnt. A gyár vezetője próbálja Cheng Chao-t is lekenyerezni és ez sikerül is neki. Beviszi az italozás és nőzés világába. Másnap azonban a többi munkás fellázad Cheng Chao ellen is, ezért ő elmegy a nagyfőnökhöz, aki megtéveszti és azt hazudja, hogy már jelentette az eseteket a rendőrségnek, illetve az emberei is az eltűnteket keresik.

A következő nap Cheng Chao az egyik örömlányhoz megy információkért, aki mivel sokat van kapcsolatban a nagyfőnökkel figyelmezteti, hogy ravasz és egy szavát se higgye el neki. Ezért Chang Chao kutatómunkába kezd és az éjszaka felkeresi a jégkészítő üzem egyik lezárt raktárát, ahol megtalálja a drogot és 2 munkás holtestét is feldarabolva, jégbe zárva. Erre számított a nagyfőnök is, mert odaküldi egy rakás emberét, akikkel egytől egyig végez Cheng Chao. Amíg ő harcolt a nagyfőnök emberei elrabolják Chiao Mei-t. Ezt már Cheng Chao sem tűrheti és felkeresi a nagyfőnök villáját, ahol előbb az összes emberével végez, majd megöli Hsiao Mi-t is. A rendőrség már csak a halom holtest látványára ér oda és Cheng Chao nekik is nekimenne, de a kiszabadított Chaio Mei lenyugtatja. Cheng Chao-t bilincsben viszik el a rendőrök.

Az összegzésnél most kicsit részletesebben kifejteném az álláspontom a filmről, mert Bruce Lee első harcművészeti filmjéről van szó, és nyilván tisztában vagyok vele, hogy Bruce Lee megkerülhetetlen és számtalan rajongója van, szerte a világon. Azt is megindokolnám, hogy miért nem kapott a mozi még magasabb értékelést tőlem. 1970 és 1971 azok az évek, amikor az egyeduralkodó Shaw Brothers studiónak komoly vetélytársa lett: a Golden Harvest studió. (a későbbiekben ez a két óriás uralta a kínai filmgyártást évtizedekig) Bruce Amerikában élet és meg volt szorulva anyagilag, ezért beadta az önéletrajzát a Shaw studióhoz, ahol bagó pénzzel kínálták meg, amit Bruce szépen el is utasított. A Golden Harvest ajánlatára azonban már nem mondott nemet és két filmre le is szerződött velük. A studió célja egyértelmű volt: az óceánon túl is piacra vezetni a filmjeiket. Még egy érdekesség: költségkímélési okokból Tahiföldön forgatták a filmet, ahol pont akkor a Duel of Fists Shaw Brothers általi forgatása is zajlott. Annyit elárulhatok, hogy a két filmet összevetve a Duel of Fists-ben hiába szerepeltek világsztárok, a The Big Boss jobban sikerült.És akkor rá is térnék a film elemzésére. Minden idők első kung fu filmje? Nem. Egyrészt 1970-ben a Chinese Boxer megelőzte, másrészt ha nagyon szigorúak akarunk lenni, akkor az igazi kung fu filmek később alakultak ki, mert a Chinese Boxer és a Big Boss is inkább karate, mint kung fu. Tehát nem Bruce Lee volt az első kung fu színész. A filmben amúgy bőven találunk kivetnivalót, kezdve a színészi játéktól, a gyenge történeten át, egészen a közepesen jó harci koreográfiáig. Amit dicsérni lehet az a nyugati piacot megcélzó zene, Bruce különös stílusa és színészi játéka, valamint elegáns harci mozdulatai. Nah, de ha csak közepesen jó a mozi, akkor miért tekintik sokan mérföldkőnek? Az ok egyszerű: Bruce Lee-nek hála a film siker lett Amerikában és a világ többi részén és irgalmatlanul nagy bevétel hozott. És ami még fontosabb, hogy itt indult el a nyugati világ nyitottsága a keleti kung fu és wuxia filmek felé. Azaz a Shaw Brothers studió is sokat köszönhet Bruce Lee-nek, mert nélküle a The Five Venoms és még ezer klasszikus sem lett volna az a siker, ami.

  • Történet
  • Harci koreográfia
  • Képi világ
  • Zene
2.8

Videó és Fotó

1 videó 1 fotó

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük