1 szavazat 2

Bemutatás

Wu Sung egy megbecsült és elismert hős, mert az a hír járja, hogy egyedül, puszta kézzel legyőzött egy tigrist. Nyomozóként dolgozik az uralkodó seregében. Azonban egy napon a testvére ellen szövetkezik a testvére felesége és annak szeretője. Megölik őt. Wu Sung bosszúból végez mindkettőjükkel. Ezt követően önként feladja magát és a törvény sorsára bízza a sorsát. Rabként átszállítják a börtönbe, de útközben megpihennek egy fogadóban, ahol Wu Sung kikezd a fogadó tulajdonosának feleségével, ezért megpróbálják leitatni és megölni őt. Nem sikerül és kiderül, hogy Wu Sung ereje annál nagyobb minél részegebb. Végül elszállítják Meng Zhou megye börtönébe, ahol az a hír járja, hogy ha fizet valaki a bírónak, akkor megmenekül. Wu Sung nem fizet, mert szeretne igazságosan bűnhődni a gyilkosságokért. A bíró azonban tekintettel arra, hogy mekkora hős Wu Sung, így nem ítéli halálra.

A következő hetekben a börtönben kivételes sorsa van Wu Sung-nak, mert a börtönőr fia, Shi En parancsára minden földi jóval elhalmozzák őt. Végül Shi En elmondja neki, hogy a segítségét kéri, mert a szomszédos városban, amelyet csak Elbűvölő erdőnek (Delightful Forest) hívnak feltűnt egy félelmetes erejű ember, Jiang Zhong, akit Dong Lu megye hivatalnoka Zheng bérelt fel, hogy teljesen átvegyék a hatalmat a város felett. Wu Sung pár emberrel elindul a szomszéd városba és az úton elég sokszor megáll a fogadókban, hogy berúgjon és ezzel is erőt merítsen. Végül az Elbűvölő erdő egyik fogadójában szándékosan beleköt mindenkibe és a fogadó vezetőjébe is, aki Jiang Zhong felesége. Jiang azonnal odasiet és párbajoznak. Wu Sung legyőzi őt és visszazavarja Dong Lu megyébe. Kiderül, hogy az egész mögött Chang Du Jian tábornok, Zheng hivatalnok van, akik szeretnék a teljes uralmat átvenni az Elbűvölő erdőben. Chang tábornok meghívja Wu Sung-ot a rezidenciájára, leitatják és lopással vádolják meg, majd börtönbe zárják. A kivégzése előtt azonban az egyik börtönőr, Tong (aki Shi En jóbarátja) megmenti őt, de Wu Sung nem menekül vele. A börtönben azonban senki nem mer végezni vele, mert annyira tisztelik őt. Ezért Chang Du-ék azt találják ki, hogy megbilincselve átszállítják őt egy másik börtönbe és az úton majd az embereik megölik őt. Wu Sung azonban még lekötött kézzel is végez a támadókkal és visszatér Chang Du rezidenciájára és megöli őt, valamint Jiang Zhongot és Zheng hivatalnokot is, valamint minden más embert a rezidencián. Ezt követően szerzetesnek öltözik és így éli tovább az életét.

Egy kis történelemleckével kezdeném az értékelést. Kínában a klasszikus novellák a Ming dinasztia idején játszódó Három Királyság románca (Romance of the Three Kingdoms), Vízi határ (Water Margin), Kalandozás nyugatra (Journey to the West) és a Szilva az arany Vázában (Plum in the Golden Vase), valamint a Qing dinasztia idején megtörtént Tudósok (The Scholars) és a Álmodozás egy vörös kamráról (Dream of the Red Chamber). Ezek közül a Shaw Brothers most a Water Margin-t dolgozta fel, azaz abból egy részletet, amelynek főszereplője Wu Sung. A mozi teljesen követi a novella történéseit és próbál hű maradni a történelemhez. Főszereplőnek a sztár Ti Lung-ot választották ki, aki jól el is játssza a főszereplőt, akiről nem igazán tudjuk eldönteni, hogy szimpatikus számunkra vagy sem. Elég arrogáns, könyörületet nem ismer, de még is van benne némi igazságosság. A történet annyira próbál hű maradni a novellához, hogy így nem valami csavaros az események fonala. A harci koreográfia legfőképpen kung fu, de vannak benne wuxia, kardos részek is. Látványos elemeket is láthatunk, ellenben nagyon sok helyen egyértelműen lehet látni a hiányosságokat, mint pl. hogy az ütések, rúgások vagy vágások el sem érik az áldozatot. Sajnos ezek sokszor annyira szembetűnőek, hogy már zavaró. Pedig a koreográfia nem lenne rossz. A zene is nagyon érdekes, mert abszolút nyugati, spagetti western zenék szólalnak meg, amely ismerős, de még is nagyon passzol a filmhez. Ti Lung rajongóknak kötelező film, de mások is jól szórakozhatnak vele. Ha Chang Cheh nem ragaszkodott volna ennyire a novella eseményeihez, akkor még jobb film lehetett volna belőle. Azért így sem rossz 🙂

  • Történet
  • Harci koreográfia
  • Képi világ
  • Zene
2.5

Videó és Fotó

1 videó 1 fotó

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük