1 szavazat 2

Bemutatás

Shanghai-ban egy álarcos tolvaj garázdálkodik, aki a gazdagok pénzét elrabolva a szegényeknek ad mindent. A gyík becenevet kapta, mert a tett helyszínén mindig otthagy egy gyík figurát. A rendőrfőnök a nyugdíjazás előtt álló Yo Chin Biao-t és segédjét Xiao Fu-t bízza meg, hogy kapj el a tolvajt. Ez különösen érinti a város egyik leggazdagabb emberét, Chen Can-t, aki bűnszervezetet működtet (kaszinók és bordélyházak, valamint japánokkal üzletel a fegyvereket illetően). Nagyon kegyetlen ember és mindig megkapja azt, amit akar. El is rabol egy férjes nőt, majd a férjét megöli, amikor próbálja őt kiszabadítani. A jobbkeze és segédje Mr King, aki leginkább a kaszinót működteti. Szintén a rendőrségnek dolgozik Cheng Long, aki annak ellenére, hogy értelmi sérült bebizonyítja, hogy a kaszinóban is tud nagy pénzt nyerni. A gyíknak nagy rajongója Yo Chin unokája, Xiao Ju és mindent megoszt Cheng Long-al, sőt együtt is edzenek kung fu-t.

A japán konzul érkezik Shanghai-ba, ezért Chen Can nagy összejövetelt, bált rendez. A gyík (akiről számunkra is kiderül, hogy Cheng Long az) egy üzenetet hagy a vendégeknek, hogy el fogja rabolni a japán konzul feleségének a gyémánt nyakláncát. Így is történik. Ezt követően Chen Can-ék lezárják  kijáratot és minden vendéget végig ellenőriznek. Nem sikerül megtalálniuk a Gyíkot. de Xiao Ju rájön Cheng Long titkára és Cheng Long be is mutatja neki, hogy miként segíti a szegényeket. Ezt követően Xiao Ju tudomására jut, hogy az egyik kaszinózó férfi feleségét elrabolta Chen Can, ezért ő maga megy a kiszabadítására. Végül sikerül elérnie a célt, de Chen Can is meglátja és magának akarja Xiao Ju-t. Viszont nem veheti el erőszakkal, mert Yo Chin felügyelő unokája. Chen Can elutazik Japánba, de előtte utasítja Mr King-et, hogy mire visszajön, legyen az esküvője leszervezve Xiao Ju-val. Yo Chin felügyelő elutasítja a leánykérést és azt hazudja, hogy Cheng Long lesz Xiao Ju férje, ezért Mr King ördögi tervet eszel ki: hamis gyanúsítással letartóztatják Cheng Long-ot és rákenik, hogy ő a Gyík (tudjuk, hogy valóban ő az). Xiao Ju elárulja a nagyapjának, hogy Cheng Long a Gyík, de valahogy meg kell menteniük. Yo Chin segít neki és úgy szervezik a dolgokat, hogy elrabolják a japán konzul értékes kardját, Yo Chin beöltözik a Gyík ruhájába és a végén az egészet úgy rendezik (egy vágás a kézen), hogy Mr King-et gyanúsítják azzal, hogy ő a Gyík. Börtönbe is zárják, miközben Cheng Long-ot elengedik.

Amikor Chen Can visszajön Japánból, akkor egyből tudja, hogy valakik csúnya játékot űznek velük és nem az embere a Gyík. Gyanakszik is Yo Chin-re és végül sikerül is lelepleznie, hogy Cheng Long a Gyík. Elrabolja Yo Chin-t, Xiao Ju-t és Xiao Fu-t is és arra vár, hogy majd a Gyík a kiszabadításukra jön. Ez azonban nem történik meg, ellenben a Gyík elrabolja a japán konzult, így mivel Chen Can-nak nagyon fontosak a japán fegyverek, nem marad más választása, mint hogy foglyokat cserélnek. Meg is történik a csere, de ekkor megjelennek Chen Can emberei és őrült harc kezdődik, amelynek végén nem csak Chen Can hal meg, de Yo Chin és Xiao Fu is.

Chor Yuen a nevesebb Shaw Brothers rendezőkhöz tartozik és most sem csalódunk benne. Egy modern Robin Hood történetet mesél el csak Shanghai-ba bemutatva, abban az időszakban, amikor a bűnbandák a Japánból importált fegyverekkel uralták a várost. A rendezővel olyan neves színészek dolgoztak a filmen, mint Lo Lieh, Yuen Hua és nem utolsósorban Connie Chan, aki ezer filmben szerepelt már és ez volt az utolsó filmszerepe. A színészi lista impozáns és a színészi játékkal sincs probléma. A történet hiába elcsépelt, még így is érdekes és nem unatkoztatja a nézőt, annak ellenére sem, hogy a játékidő elég hosszú. A mozi stílusa a kung fu-krimi között mozog, de sok helyen komédiás jelenetekkel is fűszerezték. Látványosságot illetően szép korképet kapunk az akkori Shanghai-ból és azt hiszem, hogy a füstbombák ilyen mértékű alkalmazása ebben a filmben debütált a stílust tekintve. Végül a harci koreográfia nagyon vegyes képet mutat, mert a film első fele alapján kifejezetten gyenge, de a második felében erőre kap és egész látványos kung fu jeleneteknek lehetünk szemtanúi. Ez különösen igaz a végjátékra. Ellenben, ha a filmnek van gyenge pontja (és van neki), akkor az kiemelten a harci koreográfia. De még így is azt mondom, hogy ajánlom megnézésre, mert jó színészekkel egy izgalmas kung fu-krimi az, amit Chor Yuen lerakott az asztalára.

  • Történet
  • Harci koreográfia
  • Képi világ
  • Zene
2.5

Videó és Fotó

1 videó 1 fotó

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük