1 szavazat 3

Bemutatás

A Sung dinasztia és Shao Hsing császár uralkodása idején a tatár Jin-ek ostromolták Kína északi részét. A déli részen azonban Yao Fei hadvezér 100 ezer katonával tartotta a frontot és szépen szorították vissza a tatárokat, egyre több északi területet felszabadítva. A miniszterelnök, Qin Hui azonban szövetkezett a tatárokkal és 12 arany medált küldött szét a futáraival, amely medálok Yao Fei-hez eljutva leállították volna őt, megadva magukat a tatároknak. Ezt azonban lelkes hazafiak nem akarták engedni és folyamatosan levadászták a medál futárokat. Történetünk kezdetén láthatjuk, amint egy hazafi, Miao Lung két hírnököt is megöl és széttöri a medáljaikat. Egy kis városba váltunk, ahol megérkezik az egyik medál hordozó Lei Ting, aki csak Golden Whip (Arany ostor) becenévre hallgat és az embereivel megölnek pár hazafit. Miao Lung-ba is belekötnek, de ő megöli Lei Tinget és a banditáit.

Ez eljut Ma Shan Ting, azaz Golden Fan (Arany legyező) fülébe is, akit Qin Hui bízott meg a legjobb harcosokat tömörítő Juxian Hall vezetésével. Ma Shan magához is hívatja Miao Lung mesterét, Jin YanTang-ot, aki a neves Hua Shan klán mestere és felelősségre vonja a tanítványa cselekedete miatt. Jin Yantang párbajra hívja ki Ma Shan-t és végez is vele. A miniszterelnök látva az erejét, Jin Yantang-ot nevezi ki a Juxian Hall vezérének és hírnevet, vagyont ígér neki, ha sikerül az üzenetet valahogy elküldenie Yao Fei hadvezérhez. Jin Yantang találkozik Miao Lung-al, aki nem érti miért állt át a sötét oldalra a mestere. Párbajoznak és Miao Lung megbesesülve elmenekül. Jin Yantang hazaérve mindkét lányának, Jin Suo-nak és Jin Huan-nak is elmondja a jó hírt, illetve közli Jin Suo-val, hogy Miao Lung felbontotta vele az eljegyzését, mert más lányt szeret. Legalábbis ezt hazudja. Jin Yantang két remek harcost küld el egy medállal, hát ha szerencsével járnak. A hazafiakat majdnem át is verik, de ekkor Jin Suo megöli őket. Az egyikük azonban túléli és visszaérve elmondja Jin Yantang-nak, hogy a lánya átállt a hazafiakhoz. Jin Suo elmenekül, azonban Jin Yantang példát statuálva megöli az egyik lányát, Jin Huan-t. Jin Suo után 3 bérgyilkost küld, a Bingling triót. Ők majdnem megölik a lányt, amikor megjelenik Miao Lung és megmenti a volt menyasszonyát.

Jin Yantang csapdát állít a hazafiaknak és egy hírnököt küld ki, akit miután elfogtak a hazafiak elárulja, hogy mely három helyen mennek keresztül a medállal a hírnökök. Természetesen ez csapda és nagy mészárlás kezdődik, amely során rengeteg hazafi meghal. Miao Lung átlát a szitán és a fogadóban megszálló két hírnök közül az egyiküket, Smiling Fox (Mosolygós róka) Sung Qicheng-et leleplezi és megöli. A másikat, akinél a medál van üldözőbe veszi. Egy erdő közepén rátalál a sebesült Jin Suo-ra, akit ápol és gyógyítani kezd. Ekkor törnek rájuk a hazafiak, akiknek az elmenekülő hírnök azt hazudta, hogy ő a hazafi és Miao Lung és Jin Suo is Jin Yantang oldalán áll. A harcnak egy öreg mester, Green Bamboo Crane (Zöld bamboo botos) Meng vet véget, aki átlát mindent és megöli a hazug hírnököt. A lánya Miss Meng próbálja meggyőzni az apját, hogy segítsen a hazafiaknak legyőzni Jin Yantang-ot, de ő ellenáll és visszavonultan él remeteként. A többiek elindulnak, mert megtudják, hogy Jin Yantang egy utolsó nagy rohamot, kísérletet tesz, hogy kézbesítve a medálokat. A hírnököket Miao Lung sikeresen megöli, amíg Jin Yantang-al még is párbajozik Meng mester. A világ két legerősebb harcosa párbajozik, amit majdnem meg is nyer Meng, de ekkor egy aljas csellel Jin átvágja és végez vele. Ezt követően Jin Yantang megöli Miss Meng-et és a maradék hazafiakat is. Végül szembenéz a saját lányával, Jin Suo-val és a lány vőlegényével, Miao Lungal és nagy nehezen Lung-nak sikerül őt megölnie, de csak Jin Suo halála árán. A filmzáróból kiderül, hogy nagyon sok hazafi életét követelte a medálok kézbesítésének megakadályozása, amely sajnos nem sikerült, mert Qin Hui egy másik úton kézbesítette a medált Yao Fei hadvezérnek, aki így visszavonulót fújt. Yao Fei végül ellenállt, de kivégezték Feng Po Ting-ben.

A történelmi wuxiáktól egy picit félek, mert annyira átszövi a politika, hogy kevesebb energiát fektetnek a karakterekbe és a harci koreográfiára. Nos, szerencsére ez a veszély ennél a filmnél nem fenyeget, mert a Shaw Brothers studió minden pénzt belepakolt és neves színészeket vetett be, aminek meg is lett az eredménye. Egy kiemelkedő wuxia alkotás, amelynél a történet tartogat meglepetéseket, a gonoszságok érzelmeket váltanak ki a nézőből és amely esetében zseniális egyedi ötletekkel és megvalósítással rendelkező harci koreográfiát pakoltak össze. Látványosak a harcok, látványosak a helyszínek, jók a színészek, jó a történet és a zene is. Azért nem lesz belőle klasszikus és nem fogja ostromolni a wuxia toplistákat, de a 70-es évek elején mindenképpen kiemelkedőnek minősül. Nem csak wuxia rajongóknak, hanem mindenkinek ajánlom megnézésre.

  • Történet
  • Harci koreográfia
  • Képi világ
  • Zene
3.1

Videó és Fotó

1 videó 1 fotó

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük