1 szavazat 3

Bemutatás

A gonosz Fang Yi Long megszerzi a világ leghatalmasabb harci kézikönyvének, a Mighty Power of the Five Masters (Az 5 mester varázslatos ereje) első három oldalát, de a maradék kettőt még be kell gyűjtenie,hogy halhatatlan legyen. Felkeresi az egyik mestert, Tai Shiu-t, akinél a könyv második fele lehet. Nem kapja meg, ezért végez a mesterrel és a lányával is. Az unokáját, Xiao Zhu-t és az unokájának a barátját, Xiang Kui-t azonban életben hagyja, mert még nagyon kiskorúak. Eltelik 20 év és Yi Long egy teljes klánt épített fel, és a szolgálatában van a Notorious Five of the Dragon Valley (A hírhedt ötös sárkányvölgyből) banda is, amelynek tagjai, Long Zhong azaz a sárkány szeme, Long Ya, a sárkány foga, Long Dan, a sárkány epéje, Long Jiao, a sárkány karmai, és Long Wei, a sárkány farka. El is küldi őket, hogy kutassák fel neki a harci kézikönyv másik felét. A hírhedt ötös úton a céljukhoz betérnek egy fogadóba, ahol egy nőt molesztálnak. Egy titokzatos kalapos idegen tűnik fel, aki móresre tanítja őket.

A hírhedt 5-ös, Yi Long-al kiegészülve felkeresi a harci iskolát működtető, de betegeskedő Mo Gan Sang mestert és a kézikönyvet követelve majdnem végeznek is vele, amikor újra feltűnik a kalapos idegen és újra megleckézteti őket. Ekkor azonban Yi Long is a három harci technikát alkalmazva majdnem végez az idegennel. Az idegent egy lány menti meg, aki kimenekíti őt. Pár nap múlva újabb mesternél, Huang Fu Sung-nál keresik a harci kézikönyvet a hírhedt 5-ös tagjai és megtámadják a karavánját, valamint majdnem meg is ölik őt, de újra megjelenik a kalapos idegen és újra Yi Long feltűnése okozza majdnem a vesztét, de a titokzatos lány megint megmenti őt. A sebesült kalapos idegent a lány egy búvóhelyre viszi, ahol miután felépült felfedik egymásnak a nevüket. Xiao Zhu a lány és Xiang Kui a férfi, azaz ők azok, akik 20 évvel ezelőtt Tai Shiu mesternél átélték a tragédiát. A céljuk azonos: bosszút állni Yi Long-on, ezért együtt kidolgoznak egy technikát Yi Long halálos 3-as technikája ellen.

A hírhedt ötös az utolsó mestert is megtalálja, Xing Yu-t, de nála sincs a kézikönyv, ezért mészárlásba kezdenének, de Xiao Zhu és Xiang Kui legyőzi őket és megüzenik Yi Long-nak, hogy másnap készüljön a halálra. Ennek megfelelően meg is jelennek Sárkányvölgyben, ahol átküzdik magukat rengeteg harcoson. Végül pedig együttes erővel végeznek a hírhedt ötössel is, akik a haláluk után visszaöregednek. A kézikönyv és Yi Long ereje örök fiatalságot ajándékozott nekik. A hírhedt ötös halála után Xiao Zhu és Yiang Kui párbajoznak Yi Long-al, akit végül sikerül megölniük, de csak olyan áron, hogy a mérgező dobótőrei mindkettőjüket megsebzi. A gyógyító mester pedig egy távoli hegyen éldegél. De ez már egy másik történet.

Joseph Kuo rendező eddigi talán legjobb filmjével van dolgunk, amely egy vérbeli wuxia, helyenként fantasy elemekkel. Akár egy tökéleteshez közeli mozi lehetett volna belőle, ha a történet nem ilyen faék egyszerűségű, de még ezt is elnézném neki, ha a harci koreográfia elég sok esetben nem lenne felgyorsítva. Ez pedig 1971-ben már nevetséges trükk. Értem én, hogy a világsztár Iy Ling Po mozgása már lassú, de akkor nem kellett volna őt erőltetni a filmbe. A harci koreográfia védelmében azért el kell mondani, hogy az időnkénti felgyorsítás ellenére még így is kiemelkedően jó és ötletes. Nagyon sok fegyvert vetnek be a filmben és talán ez az első wuxia, ahol az idegen tárgyakba történő lökést, áthajítást ilyen remekül jelenítették meg. A látványosság, díszletek és jelmezek is mind a jobbik fajtából valók (a végén, amikor a fejét átszúrják a gonosznak, az valami hihetetlenül király látvány) szóval nagyon jó kis film ez. Tipikus példája annak, hogy látványos elemekkel el lehet érni, hogy ne hiányozzon az embernek a kidolgozott történet. Minden wuxia rajongónak nyugodt szívvel ajánlom.

  • Történet
  • Harci koreográfia
  • Képi világ
  • Zene
2.5

Videó és Fotó

1 fotó

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük