2 szavazat 3.5

Bemutatás

1925-ben járunk Kínában, Peking városában, ahol 4 bűnöző irányítja a várost: Feng Kaishan, Gao Hungtu, Yin Nanting és Jin Zhiquan. A háttérből azonban mind a négyüket egy katonai diktátor, Generalissimo Hu Hucheng mozgatja. Guan Yulou egy helyi színház harcművészeti sztárja, miközben a felesége Hua Yufen szintén ott dolgozik színésznőként. Az egyik bandita, Feng szemet vet Hua-ra, amit Guan észrevesz és felkeresi Feng harcművészeti iskoláját és ellátja a baját mindenkinek. Ezt követően a 4 bűnöző éppen gyűlést tart, ahol kiderül, hogy Generalissimo is a lányt akarja és a bűnözők a kedvében akarnak járni, ezért kitervelik Guan megölését. Amikor Guan meglátogatja a kedvenc éttermét, akkor hiába a kiváló harcművészeti tudása a túlerő legyőzi és brutálisan megvakítják, megölik őt.

Guan testvére, Xiaolou a városba érkezik és az útja egyből a halott testvére feleségéhez, Hua-hoz vezet, aki éppen Feng egyik emberével erotikázik. Xiaolou megöli a férfit és felelősségre vonja a lányt is. A lány elárulja neki, hogy a testvére, Zhengfeng is a városban van, akihez Xiaolou-t érzelmes szálak kötik, illetve elmondja, hogy hol dolgozott Yulou. Mielőtt többet is elárulna Hua, Feng egyik embere megöli őt, akit viszont Xiaolu intéz el. Xialou felkeresi a színházat, ahol próbálják őt megölni, sikertelenül. Megtalálja Yin Nanting-ot, aki halálfélelmében elárulja neki Zhengfeng és Feng címeit. Valahogy híre megy, hogy Yin Nanting fecsegett, ezért a Generalissimo emberei megölik. Zhengfeng-et felkeresi Xiaolu és újra egymásra találnak. A lány segít neki elkapni Feng-et. Feng egy szálloda legfelső emeletén lakik és ezer őr őrzi. Zhengfeng felmegy Feng-hez és eltereli az őrök figyelmét, amit Xiaolu kihasználva feljut a bűnözőhöz és lelöki a szálloda erkélyéről. Gao Hungtu embereket küld Xiaolu-ért, hogy meginvitálja egy beszélgetésre. Megpróbálja lefizetni a bosszúálló testvért, hogy hagyja el a várost. Mielőtt azonban Xiaolu válaszolhatna, távolról egy bérgyilkos, Li Qi végez Gao-val.

Gao halála után egy inas egy lovat ad Xiaolu-nak és kéri, hogy menjen el vele egy közeli pihenőhöz. Ott már Jin Zhiquan várja és elmondja neki, hogy a Generalissimo az igazi bűnös a testvére megöléséért, illetve, hogy a bérgyilkosa segített Xiaolu-nak Feng és Gao megölésénél is. A terve pedig az, hogy egy találkozóra hívja a Generalissimo-t, amíg Xiaolu végez a 8 neves testőrével. Így mindenki nyer: Zhiquan lehet az egyedüli úr az alvilágban, Xiaolu pedig beteljesítheti a bosszúját. Megállapodnak. Megtörténik a találkozó és a megfelelő időben Xiaolu meg is jelenik és megöli a Generalissimo-t és a 8 testőrét is. Ekkor azonban Jin Zhiquan és az emberei ellene fordulnak és próbálják őt megölni. Majdnem végez velük is, azonban ekkor a bérgyilkos Li Qi a fegyverével vállon lövi őt. Legyengülve is majdnem végez mindenkivel, de halálos sebet kap. Úgy tesz mint ha meghalt volna, és így megöli Jin Zhiquan-t is. A bosszú beteljesedett, de a saját élete árán.

Ugye az első kung fu film a Chinese Boxer Jimmy Wang Yu-tól, de ha nagyon szigorúak vagyunk a stílusok elkülönítésével, akkor bizony a Vengeance az első modernebb korban játszódó kung-fu film, Chang Cheh rendezésében. A szereposztás parádés (David Chiang, Ti Lung), a helyszínek viszonylag látványosak és a film sem vontatott, mindig van ami figyelemre készteti a nézőt, pedig a történet azért nem mozgat égi magasságokat. Aminél kis hiányérzetem van az a harci koreográfia, amely csak szimplán jó, de nem kiemelkedő. Vannak olyan mozdulatok, hogy szabad szemmel is látható, hogy nem éri el a csapás az ellenfelet és a késes halálok is elég viccesek. Azért azt figyelembe vehetjük, hogy ez az első (második) kung fu film. Mondjuk a harc megoszlik a pusztakezes és a késes párbajok között, de nem rossz azért. Sokan klasszikusnak tartják A bosszút, de én a földön maradva azt mondom, hogy egy nagyszerű, iránymutató alkotás, amely szórakoztató, de nem kerül be a legjobbak közé. Természetesen ebben a formában is kötelező minden harcművészeti, kung fu film rajongónak.

 

  • Történet
  • Harci koreográfia
  • Képi világ
  • Zene
2.6

Videó és Fotó

1 videó

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük