1 szavazat 1

Bemutatás

Chao Mu Tien, a rettegett bűnöző és gyilkos kiszabadul a börtönből és újra rabolni kezd. Wang polgármester azt a neves mestert, Hsih-t kéri meg, hogy fogja el, aki már ezt egyszer megtette. A hírhozót is megöli a hirtelen felbukkanó Mu Tien és Hsih-t is. Hsih a halála előtt elküldi a lányát, Fung Yi-t és 3 legjobb tanítványát különböző harci mesterekhez, hogy álljanak bosszút érte. Eltelik 5 év és mindannyian rengeteget tanulnak a mestereiktől. Visszatérnek a faluba, ahol éppen Mu Tien egyik embere, Mr King sanyargatja az embereket. Segítenek is nekik és legyőzik Mr King-et, de végül Mu Tien is megjelenik és felülkerekedik rajtuk. Egy idegen vándor, Tsai Ying (akit mindenki csak a Kardok királyának becéz) segítségével sikerül elmenekülniük. Az egyikük segítségül hívja az uralkodó katonáit is, de reménytelenül, mert Mu Tien végez mindenkivel.

Újra megpróbálják együtt legyőzni Mu Tien-t és rajtaütni, de sikertelenül. Ezért Tsai Ying elhatározza, hogy felkeresi a hegyekben remeteként élő mestert, Égi Kardot (Sky Sword), hogy kölcsönkérje tőle a Napkardot. A mester próbára teszi Mu Tien-t, aki kiállja a próbát és hiába akarja nagyon a kardot, nem szégyentelenít meg egy sírt. A mester oda is adja neki a Napkardot. Ezalatt Fung Yi-ék megölik Mu Tien újabb emberét, amiért újra magukra haragítják Mu Tien-t, aki végez is egyikükkel. Fung Yi és társai már nem tudnak várni Tsai-ra, ezért elindulnak Mu Tien erődjébe, hogy megöljék őt. Több száz harcoson és harci mesteren átverekedik magukat, amikor Mu Tien-hez érnek. Ő végezne velük, de ekkor megérkezik Tsai és a kardja segítségével eléri, hogy Mu Tien elmeneküljön. Utána lovagolnak és be is érik. A párbajban végül sikerül megölni őt, még ha áldozatok árán is.

A trilógia film második darabja (Swordsman of all swordsmen volt az első és a Ghost Hill az utolsó), amelyben újra sztárparádé vonul fel Polly Shang, Tien Peng és Yi Yuan részvételével. Sajnos a film egy borzalmas rendező kezébe került, így eléggé negatív kritikát tudok megfogalmazni. Kezdem a pozitívumokkal: rengeteg harc van a filmben és még ha nem is kiemelkedőek, azért simán élvezhetők. Sikerült pár olyan látványos mozdulatot is betenni, amely 1970-ben még nem számított szokványosnak. És ezekkel ki is fújt a pozitívumok listája. Történet az gyakorlatilag nincs. Tudom persze, hogy egy bosszúmozinál nem is szükséges, de azért ennél picit többet várna el az ember. A színészi játék is eléggé ingadozó. Vannak nevetséges jelenetek és jobbak is. Végül a zene az pocsék. Kifejezetten idegesítő volt néhol és szó szerint nem tudtam koncentrálni a harcokra. Igazából csak wuxia fanatikusoknak merem nyugodt szívvel ajánlani a filmet. Mások kihagyhatják.

  • Történet
  • Harci koreográfia
  • Képi világ
  • Zene
1.5

Videó és Fotó

1 videó 1 fotó

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 Comments

  1. Oldfan december 5, 2023

    A Shaw Brothersen túl is volt "vuhszia élet" az 1960-s , '70-es években. Tajvanon ezt igyekeztek bizonygatni. Az elszánt bosszúállók története két ottani filmstúdió összefogásával készült, ami meglátszik a kiállításon, ami látványos lett. Bejött nekik, ezért aztán a még az abban az évben készült "The Darkest Sword" már új cég zászlaja alatt futott ki, ugyanis egyesültek. (Azzal tulajdonképp egy újabb bőrt húztak le a rókáról, elsősorban a negatív főhős karakterének köszönhetően, amit Jüan Ji emlékezetesen formált meg.) Szerintem a "The Bravest Revenge-nek" változatos a meséje, annak ellenére, hogy bőven élnek a műfaj sablonjaival. Az tetten érhető, hogy a szándékosan eltérni igyekvő szándék ellenére a SB képi hatás csak megjelent náluk, miként a japán szamurájfilmek egyes történeti, szófordulati elemeit ugyancsak átvették. Tehát a forgatókönyvet sem hanyagolták el, bár a mix vegyes lett a végére. Polly Shang az egyik legeredetibb hősnő volt a zsáneren belül, bár ezúttal csak másodhegedűs szerepet írtak neki. A rendezés tényleg nem túl ötletes, inkább csak megbízható középszer. A filmet én három és fél csillaggal értékelném, hasonlóan a fekete kard történetéhez.